ECLI:NL:RBMNE:2024:3843 - PONT Klimaat (2024)

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Strafrecht

Zittingsplaats Utrecht

Parketnummer: 16/159020-22 (P)

in de strafzaak tegen

[verdachte] ,

geboren op [geboortedatum 1] 1986 te [geboorteplaats 1] ,/

wonende aan de [adres 1] , [woonplaats] ,

hierna: verdachte.

Dit vonnis is op tegenspraak gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting van 26 april 2023, 11 september 2023 en 21 mei 2024. Op laatstgenoemde datum is de zaak inhoudelijk behandeld. Op 10 juni 2024 is het onderzoek ter terechtzitting gesloten.

De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering en standpunten van officier van justitie mr. T. Tanghe en van hetgeen verdachte en zijn raadsman, mr. J.F. van Halderen, advocaat te Haarlem, naar voren hebben gebracht.

De tenlastelegging is op de zitting van 11 september 2023 nader omschreven en op de zitting van 21 mei 2024 twee keer gewijzigd. De gewijzigde tenlastelegging is als bijlage aan dit vonnis gehecht.

De verdenking komt er, kort en feitelijk weergegeven, op neer dat verdachte:

ten aanzien van feit 1
in 2020, samen met anderen, 21 kilogram cocaïne, of een ander middel dat valt onder de Opiumwet (lijst I), van Nederland naar Italië heeft vervoerd;

in de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020 in Nederland heeft deelgenomen aan een criminele organisatie, welke organisatie tot oogmerk had het plegen van misdrijven als bedoeld in de Opiumwet;

op 29 mei 2020 in Utrecht en/of Mijdrecht , samen met anderen, 100 kilogram cocaïne, of een ander middel vermeld op lijst I van de Opiumwet, heeft verkocht, afgeleverd, verstrekt, vervoerd en/of aanwezig heeft gehad;

op 25 mei 2020 in Mijdrecht , samen met anderen, 15 en 10 kilogram cocaïne en 5 kilogram ketamine, dan wel een ander middel genoemd op lijst I van de Opiumwet, heeft bereid, bewerkt, verwerkt, vervoerd en/of aanwezig heeft gehad.

De dagvaarding is geldig, de rechtbank is bevoegd tot kennisneming van het ten laste gelegde, de officier van justitie is ontvankelijk in de vervolging van verdachte en er zijn geen redenen voor schorsing van de vervolging.

De officier van justitie acht het ten laste gelegde wettig en overtuigend te bewijzen, met dien verstande dat verdachte partieel dient te worden vrijgesproken van het onder 4 ten laste gelegde ten aanzien van het middel ketamine, omdat dat middel niet op lijst I van de Opiumwet staat.

De raadsman heeft vrijspraak bepleit van het onder de feiten 1, 3 en 4 ten laste gelegde wegens het ontbreken van wettig en overtuigend bewijs. Het bewijs bestaat alleen uit cryptocommunicatie en er valt niet buiten redelijke twijfel vast te stellen dat het in die communicatie gaat over het middel cocaïne, dan wel over een ander middel genoemd in lijst I van de Opiumwet. Nu door [medeverdachte 3] kennelijk vele stoffen werden verhandeld, is onduidelijk wat wordt bedoeld met ‘blokken’ als genoemd in de cryptocommunicatie.

Ten aanzien van feit 4 merkt de raadsman daarnaast op dat het middel ketamine niet op lijst I van de Opiumwet staat.

De raadsman heeft zich ten aanzien van het onder feit 2 ten laste gelegde gerefereerd aan het oordeel van de rechtbank, met dien verstande dat verdachte dient te worden vrijgesproken van een deel van de ten laste gelegde periode omdat uit het dossier niet blijkt dat verdachte zich gedurende de gehele periode schuldig heeft gemaakt aan criminele activiteiten binnen het samenwerkingsverband.

Voor zover relevant zullen de standpunten van de officier van justitie en de raadsman worden besproken onder het oordeel van de rechtbank.

4.3.1Partiële vrijspraken

Ketamine (feit 4)

De rechtbank is, met de officier van justitie en de raadsman, van oordeel dat een partiële vrijspraak dient te volgen voor het middel ketamine omdat, anders dan is ten laste gelegd, dit middel niet op lijst I van de Opiumwet staat. De rechtbank zal verdachte dan ook vrijspreken van het opzettelijk bereiden, bewerken, verwerken, vervoeren en aanwezig hebben van het middel ketamine, zoals aan verdachte ten laste is gelegd onder feit 4.

Periode deelname aan criminele organisatie (feit 2)

De rechtbank is met de raadsman van oordeel dat verdachte dient te worden vrijgesproken van een deel van de ten laste gelegde periode. Uit het dossier blijkt niet dat verdachte vóór 4 april 2020 heeft deelgenomen aan een crimineel samenwerkingsverband. Evenmin volgt uit het dossier dat dit het geval was in de periode na zijn aanhouding in België. De rechtbank zal verdachte dan ook vrijspreken van deelname aan een criminele organisatie in de periode van 1 januari 2020 tot en met 3 april 2020 en van 11 december 2020 tot en met 31 december 2020.

4.3.2De bewijsmiddelen en redengevende feiten en omstandigheden

De rechtbank komt op grond van de bewijsmiddelen tot bewezenverklaring van de onder 1, 2, 3 en 4 ten laste gelegde feiten, met inachtneming van hetgeen hierboven is opgemerkt, en zoals onder paragraaf 5 is weergegeven in de bewezenverklaring.

De rechtbank heeft, voor de leesbaarheid van dit vonnis, de wettige bewijsmiddelen met de voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden uitgewerkt en opgenomen in bijlage II. Deze bijlage is aan dit vonnis gehecht.

4.3.3De bewijsoverwegingen

4.3.3.1 Gebruik Encrochat-accounts en SKY ECC-accounts

Het bewijs in deze zaak bestaat uit zogenaamde cryptocommunicatie: chatgesprekken gevoerd via Encrochat-accounts en SKY ECC-accounts (hierna: Sky-accounts). Het is dan ook van belang om vast te stellen door wie deze chatgesprekken zijn gevoerd.

Op grond van de redengevende feiten en omstandigheden in de bewijsmiddelen staat vast dat verdachte in de periode van 4 april 2020 tot en met 11 juni 2020 de gebruiker is geweest van het Encrochat-account “ [encrochat-account 1] ” (hierna ook: ‘ [encrochat-account 1] ’). Ook staat vast dat verdachte de in de bijlage II genoemde chatgesprekken van dat account heeft gevoerd. Ten aanzien van het Sky-account “ [sky-account 9] ” stelt de rechtbank vast dat verdachte in elk geval op 10 december 2020, de dag waarop hij werd aangehouden in België, de chatgesprekken heeft gevoerd via dat account die in bijlage II zijn opgenomen. Die gesprekken gaan immers specifiek over het vervoer en de aflevering van de hoeveelheid cocaïne die door de Belgische politie is gevonden in de Mercedes Vito die verdachte op dat moment bestuurde. Of verdachte voor het overige ook de (enige) gebruiker was van dit Sky-account, is voor het bewijs in deze zaak niet relevant.

Verder staat buiten redelijke twijfel vast dat het Encrochat-account “ [encrochat-account 2] ” (hierna ook: ‘ [encrochat-account 2] ’) werd gebruikt door [medeverdachte 3] (hierna: [medeverdachte 3] ). Daarnaast maakte [medeverdachte 3] gebruik van een vijftal Sky-accounts, te weten: “ [sky-account 1] ”, “ [sky-account 2] ”, “ [sky-account 3] ”, “ [sky-account 4] ” en “ [sky-account 5] ”.

Het Encrochat-account “ [encrochat-account 3] ” werd gebruikt door medeverdachte [medeverdachte 1] (hierna: [medeverdachte 1] ).

4.3.3.2Verdovende middelen

Zoals uit de gebruikte bewijsmiddelen blijkt, heeft verdachte deelgenomen aan een criminele organisatie die tot oogmerk had het plegen van misdrijven die in de Opiumwet strafbaar zijn gesteld. [medeverdachte 3] was de spil van deze organisatie (zoals hierna te overwegen). De rechtbank stelt vast dat het in de vele cryptoberichten die [medeverdachte 3] verstuurde en ontving, veelal ging over het vervoeren, bewerken, verwerken, verstrekken en afleveren van cocaïne. Een deel van die berichten is in bijlage II opgenomen als bewijs van de hierna bewezen verklaarde feiten. Zo wordt in de berichten veel gesproken over “blokken”, “collo” en “peru”. Het is de rechtbank ambtshalve bekend dat met deze termen cocaïne wordt bedoeld. Ook worden in het berichtenverkeer meerdere malen woorden gebruikt zoals “EP3”, “corona” en “witte olifant”. Het is de rechtbank ambtshalve bekend dat blokken cocaïne doorgaans zijn voorzien van stempels. In de cryptocommunicatie heeft de rechtbank ook foto’s aangetroffen van witte blokken met zulke stempels met dergelijke teksten, alsook een foto van een geseald blok met een afbeelding van een witte olifant. De rechtbank gaat er dan ook vanuit dat deze bewoordingen verwijzen naar cocaïne.

Verder constateert de rechtbank dat verdachte op 10 december 2020 in België is aangehouden toen hij een bestelbus bestuurde waarin (in een verborgen ruimte) 250 blokken cocaïne werden aangetroffen. De raadsman heeft betoogd dat het dossier geen bewijsmiddel bevat waaruit volgt dat de toen aangetroffen blokken daadwerkelijk cocaïne bevatten. De rechtbank heeft echter geen reden om daaraan te twijfelen. De (Nederlandse) politie heeft opgetekend in een proces-verbaal van bevindingen dat uit informatie van de Belgische politie blijkt dat er op dat moment cocaïne is aangetroffen. Dit is gestaafd met foto’s en processen-verbaal van de Belgische politie. Verder heeft de raadsman ter zitting bevestigd dat verdachte in België wordt vervolgd in verband met deze verdenking van transport van cocaïne en dat in dat kader vier jaar gevangenisstraf tegen hem is geëist.

Blokken cocaïne die worden vervoerd, wegen – zo is de rechtsbank ambtshalve bekend – in het algemeen (minimaal) 1 kilo. Dit gegeven volgt ook uit de omstandigheid dat de hiervoor genoemde door de Belgische onderschepte 250 blokken cocaïne kennelijk in totaal een netto gewicht hadden van ruim 288 kilo. In de chatgesprekken die via de Sky-accounts over dit transport worden gevoerd, wordt als volgt over de aantallen blokken gesproken: “Hoeveel moet ik er laden maat” “250 als het goed is maat hoor ik zo”. Dus zonder enige toevoeging van welke stof, welk gewicht of welke vorm. Ook medeverdachte [medeverdachte 2] (hierna: [medeverdachte 2] ) is in België aangehouden met in het voertuig dat hij bestuurde (in een verborgen ruimte) blokken cocaïne. Dat betrof 200 blokken met een netto gewicht van 200 kilo. In de berichten die via het Sky-account van [medeverdachte 3] worden verstuurd over deze lading worden de blokken aangeduid als: “200 stuks”.n

Pagina 2163 van het dossier.

Daarnaast werd tijdens het onderzoek, op 22 oktober 2021, in en in de nabijheid van de woning van [medeverdachte 1] (deelnemer aan dezelfde criminele organisatie als verdachte) in Uithoorn in totaal 525 kilo cocaïne gevonden. Al deze cocaïne was verpakt in blokken van 1 kilogram per stuk.

Zoals de raadsman heeft betoogd, volgt uit de Encrochat-berichten ook dat er niet louter in cocaïne werd gehandeld; ook andere Opiumwetsubstanties zoals hasj werden kennelijk verhandeld. Tegen de hiervoor geschetste achtergrond beschouwt de rechtbank het bewijsmateriaal van de ten laste gelegde feiten.

4.3.3.3Bewijsoverweging ten aanzien van feit 4: medeplegen van verwerken en aanwezig hebben van 15 en 10 kilogram cocaïne op 25 mei 2020

Bewezenverklaring verwerken en aanwezig hebben van cocaïne

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het opzettelijk verwerken en aanwezig hebben van 15 kilogram en 10 kilogram cocaïne op 25 mei 2020. Anders dan de raadsman heeft betoogd, is de rechtbank van oordeel dat buiten redelijke twijfel staat dat het om dit gewicht aan cocaïne ging en dat verdachte dat ook wist. De rechtbank overweegt daartoe als volgt.

In de cryptocommunicatie tussen de gebruikers van de Encrochat-accounts ‘ [encrochat-account 1] ’ (verdachte) en ‘ [encrochat-account 2] ’ ( [medeverdachte 3] ) is te zien dat verdachte op 25 mei 2020 een foto stuurt van 5 bakken met wit poeder, waarvan er één op een weegschaal staat, met daarna de tekst “15 zachte olifant en 10 goede olifant”. Vervolgens zegt verdachte “ik zet nu die 10 gemaakte en 5 kg keta in me box klaar”. [encrochat-account 2] gebruikt nagenoeg dezelfde tekst: “10 gemaakte en 5 kilo keta” in een chatbericht van dezelfde datum naar een derde, [encrochat-account 4] , waarin [medeverdachte 3] diegene kennelijk meedeelt dat dit op transport (“tp”) naar (vermoedelijk) Denemarken (“dk”) gaat. In een eerder Encrochat-gesprek van 21 mei 2020 tussen [encrochat-account 2] en [encrochat-account 1] is te zien dat [encrochat-account 2] een foto van een geseald pakket naar verdachte stuurt met daarop een afbeelding van een witte olifant. Vervolgens stuurt [encrochat-account 2] een foto van de kennelijke inhoud van dat pakket, waarop een wit blok met een geelbruine streep aan de zijkanten te zien is. Daaropvolgend ontstaat een gesprek over dat dit pakket is teruggekomen uit (vermoedelijk) Italië, dat het vieze troep is en dat die streep is ontstaan door het openmaken en daarna vacuüm trekken en dat “dat spul” ertussen zat. Verdachte reageert daarop en zegt “precies die lijn van het checken”, waarop [encrochat-account 2] hem instrueert om voortaan de originele verpakking eraf te halen zodat het schoon blijft. Even later vraagt [encrochat-account 2] aan verdachte of hij morgen “1 olifant” kan brengen naar Dordrecht. Daar krijgt hij dan 150 voor, [encrochat-account 2] pakt 100 en verdachte 50. Gelet op de combinatie van de hiervoor genoemde chatgesprekken staat buiten redelijke twijfel vast dat verdachte met “olifant” verwijst naar het middel cocaïne en dat met de verwijzingen 10 en 15 bedoeld wordt: het aantal kilogram.

Uit de inhoud van de chatgesprekken volgt verder dat sprake is van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de gebruikers van [encrochat-account 1] (verdachte) en [encrochat-account 2] ( [medeverdachte 3] ) ten aanzien van het verwerken en het voorhanden hebben van deze hoeveelheden cocaïne. [medeverdachte 3] heeft weliswaar zelf geen uitvoeringshandelingen verricht, maar staat steeds in nauw contact met verdachte en geeft hem instructies hoe te handelen en levert in die zin een substantiële bijdrage aan het bewezenverklaarde.

Conclusie

De rechtbank acht, op grond van de bewijsmiddelen en het hiervoor overwogene, dat verdachte op 25 mei 2020, samen met een ander, in totaal (10 + 15 =) 25 kilogram cocaïne opzettelijk heeft verwerkt en aanwezig heeft gehad, zoals onder 5 in de bewezenverklaring is weergegeven.

4.3.3.4Bewijsoverweging ten aanzien van feit 3: medeplegen van vervoeren en aanwezig hebben van 100 kilogram cocaïne op 29 mei 2020

Bewezenverklaring vervoer en aanwezig hebben van cocaïne

Verdachte heeft op 29 mei 2020 samen met een ander 100 kilogram cocaïne vervoerd en daarmee ook aanwezig gehad. Anders dan de raadsman heeft betoogd, is de rechtbank van oordeel dat ook hier wettig en overtuigend bewezen is dat het om dit gewicht aan cocaïne ging en dat verdachte daarvan op de hoogte was en overweegt daartoe als volgt.

In de cryptocommunicatie van verdachte is te lezen dat ‘ [encrochat-account 1] ’(verdachte) van ‘ [encrochat-account 2] ’ ( [medeverdachte 3] ) zich ziek moet melden op zijn werk omdat het druk is. [encrochat-account 2] vraagt of verdachte al bijna bij de loods is en verdachte zegt dat hij snel de grote compressor leeg haalt. [encrochat-account 2] zegt dat verdachte er “100” krijgt en dat hij dus twee compressoren erin moet rammen. Uit de context van het gesprek wordt duidelijk dat daarmee wordt bedoeld dat verdachte twee compressoren moet plaatsen in het voertuig waarin hij rijdt (Mercedes Vito) zodat daarin de spullen kunnen worden geplaatst. Verdachte vraagt of de ander de compressor mag zien en daarop zegt [encrochat-account 2] “Jawel maar hij geeftvtassen Wel snel inladen”. Uit de cryptocommunicatie tussen [encrochat-account 2] en de gebruiker van het encrochataccount ‘ [encrochat-account 5] ’ maakt de rechtbank op dat het om 100 kilogram cocaïne gaat. Uit eerder berichtenverkeer tussen ‘ [encrochat-account 5] ’ en ‘ [encrochat-account 2] ’ en de daarin gebezigde termen blijkt overduidelijk dat zij in cocaïne handelen, waarbij [encrochat-account 2] op verschillende momenten cocaïne afneemt of probeert af te nemen van [encrochat-account 5] . Zo stuurt [encrochat-account 5] aan [encrochat-account 2] foto’s van witte blokken met stempels en vraagt [encrochat-account 2] of [encrochat-account 5] ‘1 peru’ heeft liggen. [encrochat-account 5] zegt op enig moment dat de ‘collo’ op is. Zoals hiervoor reeds is overwogen, is het de rechtbank ambtshalve bekend dat met ‘peru’ en ‘collo’ in Opiumwetzaken cocaïne wordt bedoeld en dat cocaïne veelal wordt geperst in witte (kilo)blokken, voorzien van een stempel.

Op 29 mei 2020 (de datum van het aan verdachte ten laste gelegde feit) gaat het gesprek erover dat [encrochat-account 5] met spoed een hoeveelheid moet transporteren vanaf een bepaald adres, waarvoor [encrochat-account 2] wordt ingeschakeld. Er wordt overlegd of er in twee keer wordt gereden. Vervolgens wordt door [encrochat-account 5] een adres doorgegeven, welk adres door [encrochat-account 2] vervolgens weer wordt doorgestuurd naar verdachte. Even later wordt er door [encrochat-account 5] gevraagd om een foto door te sturen van waar verdachte op dat moment staat. Verdachte stuurt een foto vanuit de auto, die vervolgens door [encrochat-account 2] weer wordt doorgestuurd naar [encrochat-account 5] . Het huis op de foto komt overeen met het adres dat door [encrochat-account 5] is doorgegeven. Door [encrochat-account 5] wordt daarop gereageerd met “ja top”. [encrochat-account 5] meldt aan [encrochat-account 2] dat hij eraan komt en [encrochat-account 2] geeft dat door aan verdachte. Uit het berichtenverkeer volgt vervolgens dat verdachte de lading daadwerkelijk heeft in ontvangst heeft genomen en ergens heeft afgeleverd, waarvoor hij eveneens instructies ontvangt van [encrochat-account 2] (“Gooi die tassen ook in de stash”, “parkeer en haaleruit die in tassne” en “zelfde plek lossen”). Daarmee staat ook vast dat verdachte de lading heeft gezien en in zijn handen heeft gehad en hij dus moet hebben geweten wat hij vervoerde.

Dat sprake is van een nauwe en bewuste samenwerking tussen verdachte en [medeverdachte 3] ten aanzien van het transport van deze hoeveelheid cocaïne blijkt eveneens uit hun chatgesprekken: [medeverdachte 3] speelt een cruciale rol door verdachte aan te sturen en hem te voorzien van de noodzakelijke informatie voor het transport, ook tijdens het transport.

Conclusie

De rechtbank acht, op basis van de bewijsmiddelen en het hiervoor overwogene, dat verdachte op 29 mei 2020, samen met een ander, 100 kilogram cocaïne heeft afgeleverd, verstrekt, vervoerd en aanwezig heeft gehad, zoals onder 5 in de bewezenverklaring is weergegeven.

4.3.3.5Bewijsoverweging ten aanzien van feit 1 – medeplegen van de uitvoer van 21 kilogram cocaïne naar Italië

Bewezenverklaring uitvoer van cocaïne

Op grond van de cryptocommunicatie tussen ‘ [encrochat-account 1] ’ (verdachte) en ‘ [encrochat-account 2] ’ ( [medeverdachte 3] ) in combinatie met de cryptocommunicatie tussen [encrochat-account 2] en de gebruiker van Encrochat-account ‘ [encrochat-account 6] ’ staat buiten redelijke twijfel vast dat verdachte, samen met ‘ [medepleger] ’, in juni 2020 een hoeveelheid van 21 kilo cocaïne vanuit Nederland naar Italië heeft vervoerd. In de cryptoberichten tussen verdachte en [encrochat-account 2] is lezen dat verdachte meedenkt over de beste manier om ‘slim transport’ uit te voeren. Vervolgens communiceert hij dat een camper of caravan echt top is en informeert hij bij [encrochat-account 2] hoeveel hem dat zal opleveren (1 juni 2020). Uit de cryptocommunicatie van 5 juni 2020 blijkt dat verdachte een camper heeft geregeld waaraan hij diverse werkzaamheden heeft verricht (‘de kit moet drogen’) en waaraan hij fietsen heeft bevestigd; ook heeft hij vignetten geregeld. Dat het daadwerkelijk om een camper gaat waarin zaken vervoerd worden, blijkt later in het chatgesprek (“ik ga even de camper afmaken, moeten er nog meer op “tp” [de rechtbank begrijpt: transport]? Of kan hij dicht zo”). Dat volgt ook uit de cryptocommunicatie tussen ‘ [encrochat-account 2] ’ en de vermoedelijke afnemer van de cocaïne: gebruiker van het Encrochat-account [encrochat-account 6] (hierna: [encrochat-account 6] ). Op dezelfde dag dat verdachte meldt dat de kit moet drogen (5 juni 2020), stuurt [medeverdachte 3] een foto van een camper aan ‘ [encrochat-account 6] ’. Uit de cryptoberichten tussen verdachte en [encrochat-account 2] leidt de rechtbank af dat ‘ [medepleger] ’ als bijrijder mee rijdt en dat zij kennelijk een camping heeft geboekt, waar zij een dag zullen blijven (“ik denk 1 dagje blijven beter” “kan [medepleger] morgen camping boeken”). Verdachte is kennelijk op 8 juni 2020 naar Italië vertrokken (“ [verdachte] is al weg”) en in ieder geval op 10 juni 2020 weer terug, wanneer hij [encrochat-account 2] bericht dat hij heeft afgegeven bij [medeverdachte 1] . Kennelijk bedoelt hij daarmee het geld dat hij mee terug nam in de camper (“ja toch beter geld mee terug”).

Dat het om een transport van cocaïne ging, leidt de rechtbank uit het volgende af.

Zoals hiervoor overwogen volgt uit de cryptocommunicatie tussen ‘ [encrochat-account 2] ’ ( [medeverdachte 3] ) en de gebruiker ‘ [encrochat-account 6] ’ dat [encrochat-account 6] de afnemer is geweest van de vervoerde lading. Op 5 juni 2020 stuurt [encrochat-account 2] een foto van een hard wit blok waar het stempel “EP3” in gedrukt staat en ook wordt [encrochat-account 6] op de hoogte gehouden over het verdere verloop van de reis. Zo stuurt [encrochat-account 2] op 8 juni 2020 een foto vanaf de bijrijdersstoel van de snelweg door waarop de naam “ [medepleger] ” te zien is en wordt er een adres van een camping in Milaan naar hem gestuurd met daarbij een tijdstip: “18:00”, vermoedelijk het verwachte tijdstip van aankomst. Dit veronderstelt dat [medeverdachte 3] in contact staat met ‘ [medepleger] ’, die zich samen met verdachte bevindt in de camper op weg naar Italië.

Op 8 juni 2020 om 18:25 uur wordt er door [encrochat-account 6] een foto gestuurd naar [encrochat-account 2] van een wit gebroken blok waarin de stempel “EP3” gedrukt staat, naar uiterlijke vorm een zelfde blok als op de foto die [medeverdachte 3] aan [encrochat-account 6] stuurde op 5 juni en 8 juni 2020. [encrochat-account 6] stuurt daarop een bericht met de tekst: “6000€ ok” waarop [encrochat-account 2] bericht: “oke”. Vervolgens stuurt [encrochat-account 2] een screenshot van (vermoedelijk) een financiële afrekening. De rechtbank maakt hieruit op dat [encrochat-account 6] de lading heeft ontvangen en dat hij kennelijk korting wil bedingen omdat een blok gebroken is aangekomen. Daarop wordt er door [medeverdachte 3] gereageerd met “oke” en wordt een afrekening gestuurd. De rechtbank leidt uit voorgaande af dat het om cocaïne ging en dat de overdracht op 8 juni 2020 rond 18:00 uur heeft plaatsgevonden.

De rechtbank gaat op grond van al het voorgaande dan ook uit van een voltooid transport.

Dat het transport 21 kilo omvatte en dat verdachte ook wist dat het om 21 kilogram cocaïne ging, blijkt uit volgende.

Uit de cryptocommunicatie tussen verdachte en [encrochat-account 2] maakt de rechtbank op dat verdachte op 6 juni 2020 alvast “15” moet inpakken, “anti dog”. Op 7 juni 2020 geeft [encrochat-account 2] aan dat iemand anders ‘er ook nog wat bij gooit’. Diezelfde dag vraagt verdachte of de verdeling 15 voor hem en 6 voor haar [de rechtbank begrijpt: [medepleger] ] akkoord is. Op 6 juni stuurt verdachte een lijstje met werkzaamheden door waarvoor hij nog betaald moet worden, waarin hij onder meer opneemt “15 ingepakt voor tp”. Op 10 juni 2020 koppelt verdachte aan [encrochat-account 2] terug dat hij ‘het heeft afgegeven aan [medeverdachte 1] ’ die hem “21” gaf, waarop [encrochat-account 2] aangeeft dat hij ( [medeverdachte 3] ) voor elk “blok” 1k geeft.

De rechtbank leidt uit voorgaande af dat verdachte wist dat het om cocaïne ging; hij heeft het immers zelf ingepakt en ingeladen. Uit het feit dat verdachte noemt dat hij er “21” voor heeft gekregen en [encrochat-account 2] aangeeft “1k per blok” te betalen, leidt de rechtbank af dat het om 21 blokken cocaïne ging. Zoals hiervoor overwogen gaat de rechtbank ervan uit dat een blok cocaïne (minimaal) één kilogram weegt. De rechtbank gaat dan ook uit van een transport van 21 kilogram cocaïne.

Er is sprake van een nauwe en bewuste samenwerking met ‘ [medepleger] ’ maar ook met [medeverdachte 3] : hij geeft voorafgaand aan het transport instructies aan verdachte over de wijze van inpakken, inladen en het transport zelf. Tijdens het transport staat [medeverdachte 3] in contact met verdachte en ‘ [medepleger] ’ en geeft de relevante informatie door aan de ontvanger van de verdovende middelen.

Conclusie

De rechtbank acht, op grond van de bewijsmiddelen en het hiervoor overwogene, wettig en overtuigend bewezen dat verdachte, samen met anderen, in de periode van 7 juni 2020 tot en met 10 juni 2020 opzettelijk 21 kilogram cocaïne buiten het grondgebied van Nederland heeft gebracht, namelijk naar Italië. Nu het buiten het grondgebied brengen van cocaïne impliciet primair ten laste is gelegd en de rechtbank dit bewezen acht, komt zij niet toe aan het impliciet subsidiair ten laste gelegde (“in elk geval”) afleveren, verstrekken, vervoeren en aanwezig hebben van cocaïne.

4.3.3.6Bewijsoverweging ten aanzien van feit 2 – deelname aan een criminele organisatie

Beoordelingskader deelname aan een criminele organisatie

Verdachte wordt verweten dat hij heeft deelgenomen aan een criminele organisatie als bedoeld in artikel 11b van de Opiumwet.

De rechtbank stelt voorop dat van een criminele organisatie in vorenbedoelde zin sprake is bij een samenwerkingsverband van twee of meer personen met een zekere duurzaamheid en structuur, dat als oogmerk heeft het plegen van – kort gezegd – Opiumwetmisdrijven. Zo’n samenwerkingsverband kan al aan de orde zijn als gedurende een zekere periode door bepaalde personen volgens een vast patroon wordt samengewerkt. Niet vereist is dat het samenwerkingsverband steeds hetzelfde is samengesteld. Ook hoeft niet vast te staan dat alle deelnemers onderling met elkaar hebben samengewerkt of bekend waren met de anderen en diens bezigheden voor de organisatie. Bij de vaststelling van het oogmerk van de organisatie komt mede betekenis toe aan misdrijven die in het kader van de organisatie al zijn gepleegd.

Van deelneming aan een criminele organisatie is sprake als de betrokkene tot de organisatie behoort en een aandeel heeft in gedragingen die strekken tot of rechtstreeks verband houden met de verwezenlijking van het oogmerk van de organisatie. Een deelnemingshandeling kan bestaan uit het (mede)plegen van een misdrijf of uit het verrichten van hand- en spandiensten ten behoeve van de organisatie.

Bewezenverklaring deelname aan een criminele organisatie

De rechtbank is, op basis van de in de bewijsmiddelen uiteengezette berichten en hetgeen hiervoor reeds is overwogen ten aanzien van de specifieke bewezenverklaarde delicten, van oordeel dat verdachte heeft deelgenomen aan een criminele organisatie die zich – kort gezegd – richt op de handel in verdovende middelen. Deze organisatie bestond onder meer uit verdachte, [medeverdachte 3] en [medeverdachte 1] . [medeverdachte 3] had hierin duidelijk een sturende rol ten opzichte van de anderen. Zo gaf [medeverdachte 3] verdachte instructies en advies over het verwerkingsproces en gaf hij aanwijzingen ten aanzien van het transport. Ook werd verdachte door [medeverdachte 3] betaald voor de door hem verrichte werkzaamheden. Verdachte had binnen de organisatie de rol van chauffeur en verrichtte tevens werkzaamheden met betrekking tot het verwerken van de cocaïne. Ook werkte hij mee aan de voorbereiding van cocaïnetransporten en dacht hij mee over hoe deze het beste konden worden uitgevoerd.

Er is sprake is van een samenwerkingsverband met een voldoende mate van duurzaamheid en structuur. Uit het berichtenverkeer blijkt dat verdachte en [medeverdachte 3] regelmatig contact hebben via Encrochat over – voornamelijk – cocaïnetransporten. In de onderlinge communicatie werd gesproken over cocaïne (“blok”, “peru”, “corona”, “olifant”, “EP3” etc.) en over geld (“pap”). De duurzaamheid en structuur van de organisatie blijkt ook uit het gebruik van (kostbare) PGP-telefoons (Encrochat, SKY ECC) waarmee versleutelde berichten werden verstuurd. Daarnaast werd gebruik gemaakt van vaste opslaglocaties en voor het transport werden ‘stash’ voertuigen gebruikt met verborgen ruimtes, zodat de risico’s op ontdekking werden verkleind. Uit de bewijsmiddelen volgt voorts dat met de werkwijze van betrokkenen grote geldbedragen gemoeid waren.

De rechtbank acht op basis van het dossier niet bewezen dat [medepleger] deel uitmaakte van het crimineel samenwerkingsverband in de tenlastegelegde periode. De informatie over [medepleger] in het proces-verbaal over het crimineel samenwerkingsverband dateert van buiten de ten laste gelegde periode. De aanhouding van [medepleger] in Zwitserland met een hoeveelheid cocaïne ligt ook buiten die periode. En wat betreft feit 2 (de uitvoer van 21 kilo cocaïne) heeft de rechtbank vastgesteld dat een ‘ [medepleger] ’ als medepleger is aan te merken, maar op basis van dit dossier is niet buiten redelijke twijfel vast te stellen dat dit [medepleger] is.

Conclusie

Hiermee staat vast dat de bewezenverklaarde feiten zijn gepleegd in een gestructureerd verband met een duurzaam karakter. Verdachte heeft daaraan een bijdrage geleverd en heeft dus deelgenomen aan een criminele organisatie die tot oogmerk had het plegen van misdrijven als bedoeld in de Opiumwet.

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte:

1.

in de periode van 7 juni 2020 tot en met 10 juni 2020 in Nederland en te Italië, tezamen en in vereniging met anderen, opzettelijk buiten het grondgebied van Nederland heeft gebracht een hoeveelheid van 21 kilogram cocaïne, zijnde cocaïne een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I;

2.

in de periode van 4 april 2020 tot en met 10 december 2020 in Nederland, heeft deelgenomen aan een organisatie, bestaande uit een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, te weten onder andere [medeverdachte 3] en [medeverdachte 1] , welke organisatie tot oogmerk had het plegen van misdrijven als bedoeld in artikel 10, derde, vierde en vijfde lid van de Opiumwet;

3.

op 29 mei 2020 te Utrecht en Mijdrecht tezamen en in vereniging met een ander, opzettelijk een hoeveelheid van 100 kilogram cocaïne, een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I, heeft afgeleverd en verstrekt en vervoerd en aanwezig heeft gehad;

4.

op 25 mei 2020 te Mijdrecht tezamen en in vereniging met een ander opzettelijk heeft verwerkt en aanwezig heeft gehad, hoeveelheden van een materiaal bevattende cocaïne, te weten 15 en 10 kilogram, (een) middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I.

Voor zover in het bewezen verklaarde deel van de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zijn deze in de bewezenverklaring verbeterd. Verdachte is daardoor niet in de verdediging geschaad.

Hetgeen meer of anders is ten laste gelegd is niet bewezen. Verdachte wordt hiervan vrijgesproken.

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het bewezen verklaarde uitsluit, zodat dit strafbaar is.

Het bewezen verklaarde levert volgens de wet de volgende strafbare feiten op:

feit 1:

medeplegen van het opzettelijk handelen in strijd met een in artikel 2 onder A van de Opiumwet gegeven verbod;

feit 2

deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van een misdrijf als bedoeld in artikel 10, derde lid, 10, vierde lid, 10, vijfde lid, van de Opiumwet;

feit 3 en feit 4:

eendaadse samenloop van:

medeplegen van het opzettelijk handelen in strijd met een in artikel 2 onder B van de Opiumwet gegeven verbod, en

medeplegen van het opzettelijk handelen in strijd met het in artikel 2 onder C van de Opiumwet gegeven verbod.

De rechtbank is van oordeel dat voor wat betreft het aanwezig hebben van cocaïne (bewezen verklaard onder feit 3 en feit 4) sprake is van eendaadse samenloop met het afleveren, verstrekken, vervoeren (feit 3) en verwerken (feit 4). De bewezen verklaarde gedragingen leveren in die mate een samenhangend, zich min of meer op dezelfde tijd en plaats afspelend feitencomplex op dat de verdachte daarvan in wezen één verwijt wordt gemaakt, terwijl de strekking van de desbetreffende strafbepalingen niet uiteenloopt. De rechtbank past dan ook alleen de strafbepaling toe die betrekking heeft op het verstrekken, afleveren en vervoeren van cocaïne.

Er is geen omstandigheid gebleken of aannemelijk geworden die de strafbaarheid van verdachte uitsluit. Verdachte is dan ook strafbaar.

De officier van justitie heeft gevorderd verdachte ter zake van het door de officier van justitie bewezen geachte te veroordelen tot een gevangenisstraf van zes jaren, met aftrek van de duur van het voorarrest.

De officier van justitie heeft daarnaast gevorderd de schorsing van de voorlopige hechtenis op te heffen.

De verdediging heeft verzocht rekening te houden met het feit dat verdachte nog een aanzienlijke straf boven het hoofd hangt in België. Daarnaast heeft de raadsman verzocht om rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van verdachte. Verdachte is first offender, heeft een jong gezin en een eigen bedrijf in de wegenbouw. Ook is de vader van verdachte onlangs overleden, waarvan verdachte veel verdriet heeft en waardoor de zorg voor zijn moeder deels op zijn schouders terecht is gekomen.

De raadsman heeft verder verzocht om de schorsing van de voorlopige hechtenis bij eindvonnis door te laten lopen en dus niet op te heffen.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van het bewezen verklaarde, de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte, zoals ter terechtzitting is gebleken.

De ernst van de feiten

Verdachte heeft gedurende een periode van ongeveer acht maanden deel uitgemaakt van een criminele organisatie die zich bezighield met de handel in verdovende middelen, voornamelijk cocaïne. Hij vervulde binnen de organisatie de rol van chauffeur, verpakte de verdovende middelen, beheerde de opslag, maar dacht ook mee met de leider van de organisatie over de wijze van transport. Hij heeft samen met anderen in totaal 121 kilogram cocaïne vervoerd, waarvan hij 21 kilo heeft uitgevoerd naar Italië. Daarnaast heeft hij zich schuldig gemaakt aan het verwerken en aanwezig hebben van nog eens 25 kilogram cocaïne.

Verdachte en de criminele organisatie waartoe hij behoorde, hebben door hun handelen een bijdrage geleverd aan de instandhouding van het internationale drugscircuit. Cocaïne is een voor de gezondheid zeer schadelijke stof. De verspreiding en de handel in cocaïne gaan gepaard met vele andere vormen van ook zware criminaliteit, waaronder het plegen van geweld en intimidatie. Verdachte heeft zich van deze negatieve effecten niets aangetrokken en heeft zich kennelijk laten leiden door winstbejag.

Het deelnemen aan een criminele organisatie is een delict dat de openbare orde raakt. De strafwaardigheid van deelneming aan een criminele organisatie wordt niet alleen bepaald door de organisatiegraad en het ontwrichtende karakter daarvan voor de openbare orde, maar ook door de aard van de misdrijven die door de organisatie worden beoogd.

De persoon van verdachte

Bij haar beslissing heeft de rechtbank ook rekening gehouden met het uittreksel justitiële documentatie (het strafblad) van verdachte d.d. 15 april 2024. Hieruit blijkt dat verdachte niet eerder is veroordeeld voor enig strafbaar feit. De rechtbank zal dit niet in strafverzwarende of strafmatigende zin meewegen.

De rechtbank heeft eveneens rekening gehouden met het reclasseringsadvies van 21 maart 2024, uitgebracht door D. Keijzer, reclasseringswerker. Hieruit blijkt dat de reclassering geen delictgerelateerde factoren heeft kunnen aanwijzen omdat verdachte zich heeft beroepen op zijn zwijgrecht. De reclassering concludeert dat de verdenking haaks staat op het leven dat verdachte nu leidt. Verdachte woont met zijn partner in een koophuis en heeft een zoontje van anderhalf jaar oud. Verdachte werkt sinds een aantal jaren als werkvoorbereider van wegenbouwprojecten en heeft geen financiële problemen. Daarnaast lijkt verdachte een positief steunend familie- en vrienden netwerk te hebben. De reclassering ziet geen risicofactoren voor delictgedrag en constateert stabiliteit op nagenoeg alle leefgebieden. Verdachte ervaart momenteel wel enige problemen op het gebied van psychosociaal functioneren als gevolg van het plotselinge overlijden van zijn vader in augustus 2023.

Concluderend kan de reclassering het risico op recidive niet inschatten. Bij een veroordeling adviseert de reclassering een straf zonder bijzondere voorwaarden, omdat zij interventies of toezicht niet nodig acht.

Strafoplegging

Gelet op de ernst van de feiten en mede gelet op wat in soortgelijke zaken van deze omvang aan straffen wordt opgelegd, kan niet anders dan met een gevangenisstraf van aanzienlijke duur worden volstaan.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de duur van de straf in eerste instantie rekening gehouden met de ernst van het bewezen verklaarde en de straffen die daarvoor in soortgelijke gevallen worden opgelegd. De LOVS-oriëntatiepunten gaan bij uitvoer van meer dan 20 kilo verdovende middelen in georganiseerd verband al uit van een gevangenisstraf van meer dan zes jaar. Ook bij het verwerken, verstrekken of afleveren van een hoeveelheid van meer dan 20 kilo verdovende middelen in georganiseerd verband geldt als uitgangspunt een gevangenisstraf van meer dan zes jaar. In dit geval is sprake van een verdachte die zich schuldig heeft gemaakt aan het meermalen vervoeren van grote hoeveelheden cocaïne (meer dan 100 kilo) in een crimineel samenwerkingsverband.

Op grond van het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat de vordering van de officier van justitie een passende straf is. Alles afwegende legt de rechtbank aan verdachte op een gevangenisstraf voor de duur van zes jaren, met aftrek van de tijd die verdachte reeds in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. De rechtbank realiseert zich dat een lange gevangenisstraf grote impact zal hebben op de privé-situatie van verdachte, zeker in combinatie met een straf die hij in België mogelijk nog opgelegd krijgt voor transport van ruim 288 kilo cocaïne. Met die mogelijke straf kan in dit stadium geen rekening worden gehouden, omdat de Belgische strafrechter nog geen uitspraak heeft gedaan. Zoals gezegd, heeft de rechtbank bovendien rekening te houden met straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. Ook kan de rechtbank niet voorbij gaan aan het feit dat verdachte langdurig bij de criminele drugsorganisatie betrokken was en keer op keer de keuze heeft gemaakt om daarin een actieve rol te spelen.

Tenuitvoerlegging

Tenuitvoerlegging van de op te leggen gevangenisstraf zal volledig plaatsvinden binnen de penitentiaire inrichting, tot het moment dat de verdachte in aanmerking komt voor deelname aan een penitentiair programma, als bedoeld in artikel 4 Penitentiaire beginselenwet, dan wel de regeling van voorwaardelijke invrijheidsstelling, als bedoeld in artikel 6:2:10 Wetboek van Strafvordering, aan de orde is.

Voorlopige hechtenis/afwijzing van het verzoek tot opheffing van de schorsing

De voorlopige hechtenis van verdachte is met ingang van 27 april 2023 geschorst. Gelet op de veroordeling van verdachte zijn de ernstige bezwaren en de gronden voor de voorlopige hechtenis nog aanwezig. De recidivegrond acht de rechtbank nog steeds aan de orde omdat verdachte geen verklaring heeft afgelegd en dus ook geen inzicht heeft gegeven in zijn handelingen en motieven. Anders dan de officier van justitie ziet de rechtbank dit veroordelend vonnis op dit moment niet als zelfstandige grond voor voorlopige hechtenis. Die grond kan volgens artikel 75 van het Wetboek van Strafvordering na het instellen van hoger beroep door de hoger beroepsinstantie ten grondslag worden gelegd aan de voorlopige hechtenis.

Aan verdachte wordt nu een langere gevangenisstraf opgelegd dan zijn reeds ondergane voorarrest. Bij de beoordeling of de schorsing van zijn voorlopige hechtenis in dit geval moet worden opgeheven, dient de rechtbank de strafvorderlijke belangen en de persoonlijke belangen van verdachte opnieuw af te wegen en na te gaan of deze opheffing geboden is. In dit geval wegen voor de rechtbank de persoonlijke belangen van verdachte, ondanks dit veroordelend vonnis, zwaarder. Daarbij weegt de rechtbank mee dat de bewezenverklaarde feiten al enige tijd geleden hebben plaatsgevonden en dat er geen aanwijzingen zijn dat verdachte sindsdien strafbare feiten heeft gepleegd. Voorts weegt de rechtbank mee dat verdachte een gezin heeft en dat hij zijn leven op de rit lijkt te hebben. Ondanks de omstandigheid dat verdachte voor ernstige strafbare feiten wordt veroordeeld, weegt het persoonlijke belang van verdachte om een eventueel hoger beroep in vrijheid te mogen afwachten, zwaarder. De rechtbank wijst het verzoek van de officier van justitie tot opheffing van de schorsing dan ook af.

Het standpunt van de officier van justitie

De officier van justitie heeft ten aanzien van het beslag geen standpunt ingenomen.

Het standpunt van de verdediging

De verdediging heeft ten aanzien van het beslag geen standpunt ingenomen.

Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank zal de op de beslaglijst van 21 mei 2024 vermelde “zak met bruin poeder” onttrekken aan het verkeer. Nu mogelijk sprake is van verdovende middelen, is dit voorwerp van zodanige aard dat het ongecontroleerde bezit daarvan in strijd is met de wet of met het algemeen belang. Het voorwerp is bij gelegenheid van het onderzoek naar het door verdachte begane feit aangetroffen. Dit voorwerp kan bovendien dienen tot het begaan of de voorbereiding van soortgelijke misdrijven.

Het op de beslaglijst vermelde telefoontoestel is, zo is gebleken ter terechtzitting, al teruggegeven aan verdachte, waardoor de rechtbank ten aanzien van de telefoon geen beslissing zal nemen.

De beslissing berust op de artikelen

  • 36b, 36d, 47, 55, 57 van het Wetboek van Strafrecht en

  • 2, 10, 11b van de Opiumwet;

zoals deze artikelen luidden ten tijde van het bewezen verklaarde.

De rechtbank:

Bewezenverklaring

- verklaart het ten laste gelegde bewezen zoals hiervoor in rubriek 5 is vermeld;

- verklaart het meer of anders ten laste gelegde niet bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij;

Strafbaarheid

- verklaart het bewezen verklaarde strafbaar en kwalificeert dit zoals hiervoor in rubriek 6 is vermeld;

- verklaart verdachte strafbaar;

Oplegging straf

- veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 6 (zes) jaren;

- bepaalt dat de tijd, door verdachte vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en voorlopige hechtenis doorgebracht, bij de tenuitvoerlegging van de gevangenisstraf in mindering zal worden gebracht;

Beslag

- verklaart het volgende voorwerp onttrokken aan het verkeer: zak met bruin poeder (omschrijving: PL0900-2021076578-3087291).

Dit vonnis is gewezen door mr. H.A. Brouwer, voorzitter, mrs. C.A.J. van Yperen en S.D. Groen, rechters, in tegenwoordigheid van mr. A. Opsteyn, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van 20 juni 2024.

De oudste rechter, de jongste rechter en de griffier zijn buiten staat dit vonnis mede te ondertekenen.

Bijlage I: de tenlastelegging

Aan verdachte wordt ten laste gelegd dat:

1.

hij op een of meer tijdstippen in of omstreeks de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020 te Mijdrecht , althans in de gemeente De Ronde Venen, in elk geval in Nederland en/of te Italië, tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen, (telkens) opzettelijk binnen het grondgebied van Nederland heeft gebracht en/of buiten het grondgebied van Nederland heeft gebracht, in elk geval heeft afgeleverd en/of verstrekt en/of vervoerd en/of aanwezig heeft gehad, een of meer (grote) hoeveelhe(i)d(en) van een materiaal bevattende cocaïne, te weten een hoeveelheid van (ongeveer) 21 kilogram, althans een (grote) hoeveelheid, cocaïne (naar, althans met als bestemming, Italië), zijnde cocaïne een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I, dan wel aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die wet, in ieder geval (telkens) een (grote) hoeveelheid van een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I;

(art. 2 jo 10 Opiumwet jo art. 47 Wetboek van Strafrecht)

2.

hij, in of omstreeks de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020 te Mijdrecht , althans in de gemeente De Ronde Venen, in elk geval in Nederland, heeft deelgenomen aan een organisatie, bestaande uit een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, te weten (onder andere) [medeverdachte 3] en/of [medeverdachte 1] en/of [medepleger] en/of een of meer ander(en), welke organisatie tot oogmerk had het plegen van misdrijven als bedoeld in artikel 10, derde, vierde en vijfde lid, 10a, eerste lid, of 11, derde, vierde en vijfde lid of [adres 11] van de Opiumwet;

(Art. 11b Opiumwet)

3.

hij op een of meer tijdstippen in of omstreeks de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020 te Mijdrecht , althans in de gemeente De Ronde Venen, in elk geval in Nederland, tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen, (telkens) opzettelijk een of meer (grote) hoeveelhe(i)d(en) van een materiaal bevattende cocaïne, heeft verkocht en/of afgeleverd en/of verstrekt en/of vervoerd en/of aanwezig heeft gehad, te weten een hoeveelheid van (ongeveer) 100 kilogram, althans een (grote) hoeveelheid, cocaïne op of omstreeks 29 mei 2020 te Utrecht en/of Mijdrecht , in elk geval in Nederland, zijnde cocaïne, een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I, dan wel aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die wet, in ieder geval (telkens) een (grote) hoeveelheid van een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I;

(art. 2 jo 10 Opiumwet jo art. 47 Wetboek van Strafrecht)

4.

hij op een of meer tijdstippen in of omstreeks de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020 te Mijdrecht , althans in de gemeente De Ronde Venen, in elk geval in Nederland, tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen, (telkens) opzettelijk heeft bereid en/of bewerkt en/of verwerkt en/of vervoerd en/of aanwezig heeft gehad, een of meer (grote) hoeveelhe(i)d(en) van een materiaal bevattende cocaïne en/of ketamine, te weten 15 en/of 10 kilogram, althans een (grote) hoeveelheid, cocaïne en/of 5 kilogram, althans een (grote) hoeveelheid, ketamine op of omstreeks 25 mei 2020 te Mijdrecht , in elk geval in Nederland, zijnde cocaïne en/of ketamine, (een) middel(en) als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I, dan wel aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die wet, in ieder geval (telkens) een (grote) hoeveelheid van een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I.

(art. 2 jo 10 Opiumwet jo art. 47 Wetboek van Strafrecht)

Bewijsmiddelen n

Wanneer hierna wordt verwezen naar paginanummers betreft dit pagina’s van op ambtseed of ambtsbelofte opgemaakte processen-verbaal. Deze processen-verbaal zijn als bijlagen opgenomen bij het in de wettelijke vorm opgemaakte proces-verbaal van 3 april 2023, genummerd 2021076578F, opgemaakt door politie Midden-Nederland, doorgenummerd 1 tot en met 4851. Tenzij anders vermeld, zijn dit processen-verbaal in de wettelijke vorm opgemaakt door daartoe bevoegde opsporingsambtenaren.

De bewijsmiddelen worden steeds gebruikt tot het bewijs van het feit of de feiten, waarop zij blijkens hun inhoud uitdrukkelijk betrekking hebben. Sommige onderdelen van de bewijsmiddelen hebben niet betrekking op alle feiten, maar op één of meerdere feiten.

Ten behoeve van de leesbaarheid zijn tussenkopjes geplaatst. Dit wil echter niet zeggen dat de onder dat kopje genoemde bewijsmiddelen alleen betrekking hebben op dat bewezen verklaarde feit.

In de bewijsmiddelen zijn gesprekken weergegeven tussen Encrochat-accounts waarin een afbeelding wordt gestuurd. In dat geval is tussen […] opgeschreven wat de rechtbank waarneemt op de afbeelding. De tussen […] weergegeven tekst bevat dus het bewijsmiddel: de eigen waarneming van de rechtbank.

Proces-verbaal van bevindingen van 25 mei 2021, zakelijk weergegeven, inhoudende:

De chatberichten tussen [encrochat-account 2] en [encrochat-account 1] dateren van 4 april 2020 tot en met 11 juni 2020.n

Pagina 1980 van het dossier

[verdachte] is de gebruiker van account [encrochat-account 1] . Dit baseer ik op de volgende punten:

- Gebruiker van [encrochat-account 1] wordt " [verdachte] " / " [verdachte] " genoemd.n

Pagina 1981 van het dossier

- Gebruiker stuurt via de chat zijn privé telefoonnummer. Die uit de politiesystemen te koppelen is aan [verdachte] .

- In een chat wordt benoemd dat [verdachte] zijn telefoon vergeten is. Daarna wordt een telefoonnummer gestuurd door degene die de telefoon van " [verdachte] " in bezit heeft. Dit telefoonnummer is te koppelen aan [P] . Zij staat op hetzelfde adres ingeschreven als [verdachte] . n

Pagina 1988 van het dossier

- De gebruiker van [encrochat-account 1] stuurt een foto waarbij een gedeelte van een interieur van een voertuig zichtbaar is. Dit interieur komt overeen met het interieur van een Mercedes-Benz type Vito uit 2017. [verdachte] is in een Mercedes Vito aangehouden in België.

- De Mercedes Vito waarin [verdachte] gepakt is in België stond op naam van [B] . Het vestigingsadres van [B] stond geregistreerd op de [adres 2] in de [plaats 1] . [verdachte] en [P] stonden daar op dat moment ingeschreven. n

Pagina 1983 van het dossier

- De gebruiker van [encrochat-account 1] maakt gebruik van WIFI account " [verdachte] ". n

Pagina 1989 van het dossier

- Het adres [adres 3] wordt benoemd. Hier staan de ouders van [verdachte] ingeschreven.n

Pagina 1986 van het dossier

- De gebruiker van [encrochat-account 1] straalt het meest aan in [plaats 2] . Zoals eerder benoemd stond [verdachte] ten tijde van deze encrochat ingeschreven op de [adres 2] in de [plaats 1] . De [plaats 1] betreft een klein plaatsje naast [plaats 2] .n

Pagina 1989 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 1 augustus 2022, zakelijk weergegeven, inhoudende:

Op basis van bevindingen bleek dat de gebruiker van het account [encrochat-account 2] de volgende persoon betrof:

[medeverdachte 3]

Geboren [geboortedatum 2] 1978 te [plaats 3] (Marokko)

GBA adres [adres 4] te [plaats 4]

Samengevat bleek dit uit de volgende bevindingen:

- Aan het account [encrochat-account 2] was een wifi account gekoppeld welke zich bevond in de omgeving van de [adres 4] te [plaats 4] , de woning van [medeverdachte 3] .n

Pagina 421-422 van het dossier

- Door [encrochat-account 2] werd een afbeelding verstuurd waarop een vingertop was te zien. Dactyloscopisch onderzoek wees uit dat deze van [medeverdachte 3] was.n

Pagina 422 van het dossier

- Door [encrochat-account 2] werd meerdere malen het adres [adres 5] te [plaats 4] verstuurd. Ook werd daar afgesproken en benoemd dat het een kapperszaak betrof. [medeverdachte 3] bleek de eigenaar van kapperszaak [bedrijf 1] , gevestigd [adres 6] te [plaats 4] .n

Pagina 430 van het dossier

- Door [encrochat-account 2] werd gesproken over [C] , garage en [D] . Waarschijnlijk werd hiermee [C] bedoeld. Uit de politiesystemen bleek [C] een bekende van [medeverdachte 3] . [D] werd geïdentificeerd als [medeverdachte 2] . Ook [medeverdachte 2] bleek een bekende van [medeverdachte 3] .n

Pagina 426 van het dossier

- Door [encrochat-account 2] werd gesproken over [L] en [bedrijf 2] . [L] bleek de jongste broer van [medeverdachte 3] . [bedrijf 2] was een slagerij te [plaats 4] waarvan [L] en [medeverdachte 3] de vennoten waren.

- Door [encrochat-account 2] werd gezegd: "Tegen hem zeg je [alias] wil je zien". Uit de politiesystemen bleek " [alias] " een alias van [medeverdachte 3] .n

Pagina 429 van het dossier

- Door [encrochat-account 2] werd het adres " [adres 7] [plaats 2] " verstuurd. Op het adres [adres 7] te [plaats 2] was [medeverdachte 1] woonachtig. [medeverdachte 3] werd daar gezien tijdens het onderzoek.n

Pagina 432 van het dossier

- Door [encrochat-account 2] werd afgesproken op de [adres 8] . Op de [adres 8] te [plaats 4] stond een zus van [medeverdachte 3] ingeschreven.n

Pagina 437-438 van het dossier

- [encrochat-account 2] stuurde dat hij naar [H] in [plaats 5] ging. Uit de politiesystemen bleek dat [medeverdachte 3] een neef had genaamd [H] , woonachtig te [plaats 5] .

- In een gesprek tussen [encrochat-account 2] en [encrochat-account 3] werden de namen [E] en [F] genoemd. [medeverdachte 3] bleek een kind genaamd [E] te hebben en was getrouwd met [F] .n

Pagina 439 van het dossier

- In een gesprek tussen [encrochat-account 2] en [encrochat-account 4] werd gezegd dat [encrochat-account 2] "3 kids" had. [medeverdachte 3] bleek drie kinderen te hebben.n

Pagina 440 van het dossier

- Door [encrochat-account 2] werd een afbeelding verstuurd waarop een deel van een persoon was te zien. Deze vertoonde overeenkomsten met de politiefoto van [medeverdachte 3] . n

Pagina 443 van het dossier

- Door een tegencontact werd [encrochat-account 2] " [G] " genoemd. [medeverdachte 3] had antecedenten op gebied van overvallen, verklaarde zelf banken te hebben overvallen en hij is van Marokkaanse afkomst.n

Pagina 441 van het dossier

- In het gesprek tussen [encrochat-account 2] en [encrochat-account 7] werd gesproken over de verkoop van een Peugeot. Vlak na dit gesprek werd een Peugeot, die op naam stond van [medeverdachte 1] , overgeschreven op naam van een vrouw. Zij bleek de vrouw van [I] . [H] was een neef van [medeverdachte 3] .n

Pagina 443 van het dossier

- In het gesprek met [encrochat-account 8] stuurde deze "je broer A vroeg toch om een ijzer". [medeverdachte 3] had een tweelingbroer genaamd [J] .

- In een gesprek met [encrochat-account 8] stuurde [encrochat-account 2] "Die gierig neef vn me". Ook stuurde hij een foto van een man. [verdachte] werd herkend als [K] . [K] bleek een neef van [medeverdachte 3] .n

Pagina 446-447 van het dossier

- In een gesprek met [encrochat-account 9] werd door [encrochat-account 2] gezegd dat hij een kind de fles moest geven en dat deze al 15 maanden was. [medeverdachte 3] had op dat moment een kind die op [geboortedatum 3] 2019 was geboren en dus 15 maanden oud was.n

Pagina 448-450 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 17 november 2021, zakelijk weergegeven, inhoudende:

Samenvattend zijn de volgende bevindingen essentieel die tot een identificatie van het Encrochataccount [encrochat-account 3] hebben geleid:

• Encrochatberichten waaruit blijkt dat [encrochat-account 2] met een " [medeverdachte 1] " en " [medeverdachte 1] " samenwerkt. ' [encrochat-account 3] " staat in de encrochat onder ander in contactlijst als " [medeverdachte 1] " ingevoerd.n

Pagina 465 van het dossier

• Encrochatberichten waarbij " [encrochat-account 3] " berichten stuurt dat hij op het [adres 7] in [plaats 2] woont. [medeverdachte 1] staat in de Gemeentelijke basisadministratie ingeschreven op het [adres 7] in [plaats 2] .n

Pagina 465, 466 en 473 van het dossier

• " [encrochat-account 3] " zegt dat hij een Vespa heeft. [medeverdachte 1] heeft een Vespa op naam geregistreerd staan. n

Pagina 472 van het dossier

• De betaling op 8 april 2020, waarin er een "smartoven" zou zijn aangeschaft bij de Mediamarkt volgens " [encrochat-account 3] " op de Encrochat. Deze betaling komt overeen met de dag/datum/tijdstip/prijs/goed/locatie.n

Pagina 468-470 van het dossier

• De foto's die " [encrochat-account 3] " via de Encrochat stuurde waarbij hij naar de televisie kijkt. De omgeving van die woning betreft dezelfde omgeving als de woning op het [adres 7] in [plaats 2] waar op 22 oktober 2021 door de politie werd binnengetreden.n

Pagina 474-477 van het dossier

• De salontafel aangetroffen op het [adres 7] , die overeenkomt met de salontafel waarop geldbedragen te zien zijn die door " [encrochat-account 3] '' via de Encrochat worden verzonden.n

Pagina 477 en 478 van het dossier

• Het gronddelict. " [encrochat-account 3] " houdt zich bezig met het verhandelen van blokken cocaine. Op 22 oktober 2021 werd [medeverdachte 1] in de woning op het [adres 7] in [plaats 2] waar er in de woning en in betrokken voertuigen een aanzienlijke hoeveelheid van 525 kilo cocaine is aangetroffen.

Gelet op voornoemde feiten en omstandigheden blijkt dat [medeverdachte 1] , geboren op [geboortedatum 4] 1995 te [geboorteplaats 2] , de gebruiker is van Encrochataccount: [encrochat-account 3] .n

Pagina 480 van het dossier

Toeschrijving Sky-accounts, verdovende middelen en aanhouding verdachte in België

Proces-verbaal van bevindingen van 20 oktober 2021, zakelijk weergegeven, inhoudende:

In de periode 29 oktober 2019 tot 8 maart 2021 werd gebruik gemaakt van een vijftal Sky accounts, te weten:

[sky-account 1] : gebruikt van 29 oktober 2019 tot 17 maart 2020

[sky-account 2] : gebruikt van 20 maart 2020 tot 22 augustus 2020

[sky-account 6] : gebruikt van 18 augustus 2020 tot 15 oktober 2020

[sky-account 4] : gebruikt van 19 oktober 2020 tot 01 februari 2021

[sky-account 5] : gebruikt van 17 december 2020 tot 08 maart 2021

Uit onderzoek bleek dat de gebruiker van deze Sky accounts te zijn:

[medeverdachte 3]

Geboren [geboortedatum 2] 1987

In de gesprekken tussen deze Sky accounts en de tegencontacten werden spraakberichten verstuurd. Al deze spraakberichten werden door mij beluisterd.

Bevindingen

De door bovengenoemde Sky accounts gestuurde spraakberichten werden ingesproken door één en dezelfde persoon. De stem van deze persoon herkende ik, [wijkagent] , als die van [medeverdachte 3] . Ik werk al 13 jaar als wijkagent in [plaats 4] . In die hoedanigheid heb ik geregeld gesproken met [medeverdachte 3] . Zo sprak ik hem een aantal jaar geleden toen hij mij opbelde vanuit de penitentiaire inrichting waar hij gedetineerd zat. Ook sprak ik afgelopen jaar uitgebreid met hem op het

politiebureau te Mijdrecht . Op 15 april 2021 sprak ik [medeverdachte 3] voor het laatst. Hij sprak mij toen op straat aan. Doordat ik [medeverdachte 3] al zo lang ken en geregeld sprak, herken ik zijn stem en ook de manier waarop hij spreekt. [medeverdachte 3] kent mij ook bij naam en spreekt mij aan met [wijkagent] .n

Pagina 817 van het dossier

NFI-rapport met bijlage van 31 oktober 2022, zakelijk weergegeven, inhoudende:

De hypothesen voor het huidige onderzoek luiden als volgt:

Hypothese 1: Het betwiste materiaal van de verschillende account ID's is

geproduceerd door dezelfde spreker.

Hypothese 2: Het betwiste materiaal van de verschillende account ID's is

geproduceerd door meer dan één spreker.

De herkomst van de fragmenten is als volgt:

- 3 fragmenten van account ID [sky-account 1] (uit A02, A05, A07)

- 4 fragmenten van account ID [sky-account 7] (uit BO1, B02, B04, B07)

- 3 fragmenten van account ID [sky-account 8] (uit CO1, C05, C07)

- 3 fragmenten van account ID [sky-account 4] (uit DO1, D03, D04)

- 4 fragmenten van account ID [sky-account 5] (uit E02, E05, E06, E07)

- 2 fragmenten van een afleidern

Een geschrift, te weten een NFI-rapport, uitgebracht door dr. W.F.L. Heeren, NFI-deskundige, pagina 833 van het dossier

Naar aanleiding van de resultaten van het hierboven gerapporteerde vergelijkend spraakonderzoek kom ik tot de volgende conclusie:

De bevindingen van het onderzoek zijn veel waarschijnlijker wanneer hypothese 1 juist is, dan wanneer hypothese 2 juist is. Ordergrootte bewijskracht bij "veel waarschijnlijker" = 100-10.000.n

Idem, pagina 838 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 31 augustus 2022 met bijlagen, zakelijk weergegeven, inhoudende:

Uit onderzoek in de politiesystemen bleek via een bericht van Europol dat [verdachte] op 10 december 2020 in België op de E19 in Antwerpen was aangehouden in verband met een transport van 250 blokken cocaïne.

Om te onderzoeken wat de rol van [medeverdachte 3] is met betrekking tot de inbeslaggenomen partij cocaïne in Antwerpen en de rol van [verdachte] in de vermeende criminele organisatie van [medeverdachte 3] , is een Europees Onderzoeksbevel naar België verzonden om informatie omtrent genoemde aanhouding van [verdachte] te verkrijgen en te kunnen gebruiken in onderzoek 09MANTA21.n

Pagina 2051 van het dossier

Vanuit de Federale politie uit Antwerpen, België bleek het volgende:

In België liep op 10 december 2020 een strafrechtelijk onderzoek naar invoer, handel en bezit van verdovende middelen in vereniging. In dit onderzoek was er zicht op een loods, gelegen op de [adres 9] te [plaats 6] België.

Omstreeks 06.13 uur werden er door een observatieteam van de Belgische instanties meerdere activiteiten bij de loods waargenomen met betrekking tot aanwezigheid van personen en het oprijden van voertuigen.

Het volgende werd door het Belgisch observatieteam waargenomen omtrent [verdachte] :

Omstreeks 06.13 uur werden er door een observatieteam meerdere activiteiten om de loods waargenomen.

Men stelt vast dat omstreeks 06.44 uur de rechter poort wordt geopend tot halve hoogte. Vervolgens rijdt een donker voertuig Mercedes Vito met Nederlandse kentekenplaat met gesloten laadruimte naar binnen.

Men stelt vast dat omstreeks 08.10 uur de linkse poort van de loods wordt geopend. Een donkerkleurig voertuig Mercedes Vito met Nederlandse kentekenplaat de loods verlaat. De poort wordt onmiddellijk terug gesloten.

Omstreeks 08.12 uur stelt men vast dat het zwart voertuig Mercedes Vito met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 1] [locatie] , [adres 10] te [plaats 6] voorbij rijdt. De inzittenden van het voertuig Mercedes Benz AMG E 63S met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 2] begroeten de bestuurder van het voertuig Mercedes Vito met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 1] met een hoofdknik. Vervolgens verlaat het voertuig Mercedes Benz AMG E 63 S met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 2] de parking van [locatie] , [adres 10] te [plaats 6] en volgt op een afstand het voertuig Mercedes Vito met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 1] .

Omstreeks 08.15 uur stelt men vast dat het voertuig Mercedes Vito met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 1] te Sint-Niklaas de E17 neemt in de richting van Antwerpen.

Omstreeks 08.38 uur wordt op de R1 ter hoogte van de uitrit Deurne het voertuig Mercedes Vito met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 1] geïntercepteerd door collega's van P2 Antwerpen.

Omstreeks 08.58 uur wordt op de El 7 ter hoogte van kilometerpaal 69.7 in de richting van Breda het voertuig Mercedes Benz AMG E 63S met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 2] geïntercepteerd door collega's van PZ? Antwerpen.

De bestuurder van de Mercedes Vito voorzien van kenteken [kenteken 1] betrof [verdachte] . Hij werd door de Belgische politie aanhouden. Er zaten geen andere personen in het voertuig.

In de Mercedes Vito lagen 250 blokken cocaïne met een netto gewicht van 288,58 kilo. De Mercedes Vito was ingericht als een voertuig dat naar uiterlijke verschijning wordt gebruikt door glazenwassers. De blokken cocaïne zaten verstopt in een ruimte die van buiten leek op een watertank, maar die van binnen dus was geprepareerd als verborgen laadruimte.n

Pagina 2052 van het dossier

Inbeslagname telefoons [verdachte]

Onder [verdachte] werden twee mobiele telefoons [iphones] aangetroffen. De Belgische politie deed digitaal onderzoek aan deze toestellen. Op een van de telefoons werd de applicatie SKY ECC aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat het account dat bij de SKY ECC applicatie toebehoort bleek te zijn: [sky-account 9] .n

Pagina 2054 van het dossier

Chatgroep: [sky-account 4] : [nummer]

SKY ID's [sky-account 4] , [sky-account 9] en [sky-account 10] namen deel aan de chatgroep [sky-account 4] : [nummer]

Uit de naam van de chatgroep " [sky-account 4] : [nummer] " is op te maken dat deze groep is aangemaakt door de gebruiker van SKY-id [sky-account 4] ( [medeverdachte 3] ). De chatgroep heeft de naam "ophalen".

Uit de SKY berichten is op te maken dat de gebruiker van SKY ID [sky-account 9] ( [verdachte] ) in opdracht van de gebruiker van SKY ID [sky-account 10] 250 (kennelijk cocaïne) heeft geladen en deze naar Nieuwegein moest transporteren. Het adres op de [adres 9] te [plaats 6] en het aantal van 250 komt overeen met de aanhouding van [verdachte] .n

Pagina 2057 van het dossier

2020-12-10 06:52:59 [sky-account 9] Hoeveel moet ik er laden maat

2020-12-10 06:55:37 [sky-account 10] 250 als het goed is maat hoor ik zo

2020-12-10 06:55:58 [sky-account 10] Bak is er over half uurtje beetje vertraging

Noot verbalisant: [verdachte] werd aangehouden met 250 blokken cocaïne. De dag/datum van het SKY gesprek en de aanhouding van [verdachte] komt overeen met het aantal van "250" aangetroffen blokken cocaïne.n

Pagina 2059 van het dossier

Gelet op voornoemde feiten en omstandigheden is gebleken dat de gebruiker van SKY ID [sky-account 4] [ [medeverdachte 3] ] betrokken is bij de onderschepte 288,58 kilo aan blokken cocaïne. Hij heeft, door het opstarten van de groepschat, partijen bij elkaar gehaald. De chauffeur van het transport, [verdachte] , bleek gedurende het onderzoek ook gebruik te hebben gemaakt van [encrochat-account 1] . Uit onderzoek naar dit encrochataccount is gebleken dat [verdachte] deel uitmaakt van de criminele organisatie van [medeverdachte 3] , voornamelijk in de rol van stashhouder en als chauffeur van transporten van verdovende middelen. [medeverdachte 3] maakt vervolgens geldelijk gewin op uitgevoerde transporten van blokken cocaïne.

Gelet op het feit dat de blokken co*ke als eindbestemming Nieuwegein hadden maar dat deze zijn onderschept in België, is de gebruiker van SKY ID [sky-account 4] betrokken bij de voorbereiding en de poging van het delict omschreven in de Opiumwet om de cocaine binnen het grondgebied van Nederland te brengen.n

Pagina 2061 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 14 december 2022, zakelijk weergegeven, inhoudende:

2020-08-18 16:18:12 [sky-account 7]Probleem

2020-08-18 16:18:14 [sky-account 7]Chafeur

2020-08-18 16:18:21 [sky-account 7]Polic

2020-08-18 16:23:36 [sky-account 7]200 stuks

Noot verbalisant: [medeverdachte 2] is door de Belgische politie aangehouden met in zijn bezit 200 blokken cocaïne. Met 200 stuks worden zeer waarschijnlijk die 200 blokken cocaïne bedoeld.n

Pagina 2163 van het dossier

2020-08-18 16:59:54 [sky-account 3]-audiofile- Broer, 1 man met 100 stuks, in die loods geweest, onderweg terugweg gepakt, nu onze man 200 stuks weg gereden daar, geen contact meer mee, hij heeft nog 244 stuks daar, heeft ie iemand gestuurd om op te halen, weg te halen snel, die man is de loods in gegaan ook geen contact meer mee. Dus wij denken dat die loods in de gaten werd gehouden of iets. Hoofdpijn echt hoofdpijn weet je echt hoofdpijn broer, dus ik eh ik denk dat ie gepakt is broer, echt hoofdpijn. Kk weet niet ze krijgen daar 3 jaar 4 jaar. ik weet niet broern

Pagina 2164 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 13 juni 2022, zakelijk weergegeven, inhoudende:

Aantreffen cocaïne tijdens doorzoeking woning [adres 7] [plaats 2]

- 6 AH boodschappentassen in de woonkamer, gevuld met 113 blokken cocaïne met een gewicht van 113 kilogram.

- 3 verhuisdozen in de keuken, gevuld met 60 blokken cocaïne met een gewicht van 60 kilogram.

- 8 AH boodschappentassen in een verborgen ruimte in de Volkswagen Transporter [ [kenteken 3] ], gevuld met 150 blokken cocaïne met een gewicht van 150 kilogram.

- 1 wit blok cocaïne van 1 kilogram, aangetroffen in een verborgen ruimte in de woning.n

Pagina 1667 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 31 augustus 2022, zakelijk weergegeven, inhoudende:

In de cryptocommunicatie van account [encrochat-account 1] vond ik meerdere berichten.n

Pagina 2044 van het dossier

25-05-2020 19:25:25 [encrochat-account 1]-Stuurt een afbeelding-
[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: 5 witte bakken met daarin wit poeder waarvan één bak op een weegschaal]

25-05-2020 19:51:30 [encrochat-account 1]15 zachte olifant

10 goede olifant

25-05-2020 19:54:22 [encrochat-account 2]Oke

25-05-2020 19:55:13 [encrochat-account 1]Ik zet nu die 10 gemaakte en 5kg keta in me box klaar n

Pagina 2045 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 6 augustus 2021, zakelijk weergegeven, inhoudende:

[encrochat-account 2] – [encrochat-account 4]

25-05-2020 09:40:30 [encrochat-account 2]Morgen tp gaat naar dk

25-05-2020 09:41:18 [encrochat-account 4] Oke wat gaan we sturen?

25-05-2020 09:41:30 [encrochat-account 2]10 gemaakte

25-05-2020 09:41:36 [encrochat-account 2]En 5 kilo ketan

Pagina 3086 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 20 juli 2021, zakelijk weergegeven, inhoudende:

[encrochat-account 2] – [encrochat-account 1]

21-05-2020 13:13:04 [encrochat-account 2]-Stuurt afbeelding-
[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: ingepakt voorwerp, op de verpakking van het voorwerp staat een witte olifant afgebeeld]

21-05-2020 13:14:22 [verdachte]Wat is daarmee?n

Pagina 2014 van het dossier

21-05-2020 14:04:55 [encrochat-account 2]-Stuurt afbeelding-
[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: wit blokvormig voorwerp met een geelbruinkleurige lijn langs de korte en lange rand van het voorwerp]

21-05-2020 14:05:35 [encrochat-account 2]Dit komt omdat ie open is gemaakt en daarna vacumm is getrokken en dat spul zat er tussen

21-05-2020 14:06:02 [verdachte]Ja inderdd is precies die snij lijn van her checken

21-05-2020 14:06:11 [encrochat-account 2]Voortaan al dat orignelen verpakking eraf

21-05-2020 14:06:20 [verdachte]Ja zeker!!

21-05-2020 14:06:23 [encrochat-account 2]Helemaal eraf

21-05-2020 14:06:28 [verdachte]Vieze troep

21-05-2020 14:06:45 [encrochat-account 2]Ja deze komen nu terug uit itay

21-05-2020 14:06:48 [verdachte]Dat is echt kut

21-05-2020 14:07:11 [encrochat-account 2]Ja voortaan halen we die verpakiing eraf helemaal

21-05-2020 14:07:21 [encrochat-account 2]Dan bkijft schoon

21-05-2020 14:07:33 [verdachte]Ja precies

21-05-2020 21:17:05 [encrochat-account 2]Maat kan je morgen 1 olifant brengen naar dordrecht

21-05-2020 21:17:50 [encrochat-account 2]Krijg je 150 voor ik pak 100 jj 150 [de rechtbank begrijpt: 50]

21-05-2020 21:18:22 [encrochat-account 2]Wil liefst 9/uur hebben ochtend

21-05-2020 21:18:25 [encrochat-account 2]Wel een harde

21-05-2020 21:18:37 [encrochat-account 2]Hij betaalt gelijk

21-05-2020 21:20:48 [verdachte]Ja is cooln

Pagina 2015 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 31 augustus 2022, zakelijk weergegeven, inhoudende:

In de cryptocommunicatie van account [encrochat-account 1] vond ik de meerdere berichten.

29-05-2020 5:43:24 [encrochat-account 2]Je kan vandaag niet werken

29-05-2020 5:43:36 [encrochat-account 2]Hebben even druk kan je ziek melden

29-05-2020 5:43:43 [encrochat-account 2]is belangrijk

29-05-2020 5:43:54 [encrochat-account 2]En dan betaal ik je zo ook nog goed hahahah

29-05-2020 6:05:54 [encrochat-account 1]Net omgekleed stap nu in auton

Pagina 2045 van het dossier

29-05-2020 6:31:10 [encrochat-account 2]waar ben je nu bro

29-05-2020 6:31:24 [encrochat-account 2]bijna loods?

29-05-2020 6:59:45 [encrochat-account 2] : geef alvast adres

[encrochat-account 5] : [straat 1]

[encrochat-account 5] : In die hofje parkere

29-05-2020 6:59:54 [encrochat-account 2]Utrecht overvecht

29-05-2020 7:00:41 [encrochat-account 1]Super ik ga snel grote conpressor leeg

halen

29-05-2020 7:16:22 [encrochat-account 2]Zeg me als je rijd

29-05-2020 7:20:51 [encrochat-account 1]Yes laar ny conoressor in

29-05-2020 7:26:05 [encrochat-account 1]Eta 9:45

29-05-2020 7:28:39 [encrochat-account 1] Mogen ze conpressorz zien of beter

niet

29-05-2020 7:33:50 [encrochat-account 2] Jawel maar hij geeftvtassen

29-05-2020 7:33:59 [encrochat-account 2] Wel snel inladen

29-05-2020 7:34:05 [encrochat-account 2] Je krijgt er 100

29-05-2020 7:34:05 [encrochat-account 1]Yes zeker

29-05-2020 7:34:10 [encrochat-account 1]Top

29-05-2020 7:34:17 [encrochat-account 2]Dus 2 compres erin rammen

29-05-2020 7:34:28 [encrochat-account 1]Yes doe ik snel

29-05-2020 7:45:28 [encrochat-account 1]1 min ben ik er

29-05-2020 7:46:07 [encrochat-account 2]Oke

29-05-2020 7:47:26 [encrochat-account 2]4 min

29-05-2020 7:47:31 [encrochat-account 2]Is die er

29-05-2020 7:48:13 [encrochat-account 1]Top er zijn 2 hofjes, 1 met garageboxen

en 1 gewoon hofje met huizen

29-05-2020 7:50:38 [encrochat-account 2]Wacht

29-05-2020 7:51:25 [encrochat-account 2]Gewoon huuzen

29-05-2020 7:51:32 [encrochat-account 2]Stuur foto waar je staatn

Pagina 2046 van het dossier

29-05-2020 7:52:56 [encrochat-account 1]-Stuurt een afbeelding-
[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: zicht door de voorruit van een auto op straat, huis, tuin, lantaarnpaal]

29-05-2020 7:53:44 [encrochat-account 2]Komtbrraan

29-05-2020 7:53:46 [encrochat-account 2]Top

29-05-2020 7:54:11 [encrochat-account 2]Gooi die tassen ook in de stash

29-05-2020 7:54:29 [encrochat-account 1]Jaa doe ik altijd inderdd

29-05-2020 7:54:41 [encrochat-account 1]En dan naar mijdrecht ?

29-05-2020 7:55:00 [encrochat-account 2]Ja

29-05-2020 7:55:09 [encrochat-account 1]Top totzo

29-05-2020 8:18:33 [encrochat-account 1] Ik ga nu rijden maat

29-05-2020 8:18:49 [encrochat-account 1]Waar in mijdrecht

29-05-2020 8:31:27 [encrochat-account 2]Kom naar me broer ze huis

29-05-2020 8:31:46 [encrochat-account 2]Heb je genoeg tassen

29-05-2020 8:31:51 [encrochat-account 1]Yes

29-05-2020 8:31:56 [encrochat-account 1]Ja heb ik

29-05-2020 8:32:03 [encrochat-account 2] Oke hoelang

29-05-2020 8:32:19 [encrochat-account 1]10:50

29-05-2020 8:45:53 [encrochat-account 2] Oke parkeer en haaleruit die in tassne

29-05-2020 8:46:14 [encrochat-account 1]Yes doe ik

29-05-2020 9:58:15 [encrochat-account 1]Ik ben ern

Pagina 2047 van het dossier

29-05-2020 10:20:07 [encrochat-account 1] Ik ga weer rijden

29-05-2020 10:20:42 [encrochat-account 1]Zelfde plek lossen?

29-05-2020 10:29:28 [encrochat-account 2]Ja

29-05-2020 12:22:00 [encrochat-account 2]Kom je naar me huis

29-05-2020 12:22:11 [encrochat-account 1]Oke

29-05-2020 12:22:13 [encrochat-account 2]Betaal ik jen

Pagina 2048 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 27 september 2021, zakelijk weergegeven, inhoudende:

[encrochat-account 2] – [encrochat-account 5]

29-05-2020 6:03:17 [encrochat-account 2]Kan max 135 mee

29-05-2020 6:03:31 [encrochat-account 2]Maar kan ook 2 keer op en neer rijden

29-05-2020 6:03:45 [encrochat-account 5]Als je meer kan pakke beter bro

29-05-2020 6:04:05 [encrochat-account 5]In 2delwm

29-05-2020 6:04:09 [encrochat-account 2]Oke regel ik

29-05-2020 6:04:15 [encrochat-account 2]Doen we in 2 keer 100

29-05-2020 6:04:20 [encrochat-account 2]Beter

29-05-2020 6:04:21 [encrochat-account 5]Oke je kan hem laten komen

29-05-2020 6:04:28 [encrochat-account 5]100 en 90 dan

29-05-2020 6:04:31 [encrochat-account 2]Oke

29-05-2020 6:04:35 [encrochat-account 2]Ja bedoel ik

29-05-2020 6:06:06 [encrochat-account 5]Snel aub

29-05-2020 6:06:37 [encrochat-account 5]Het moet weg waar het ligt

29-05-2020 6:07:22 [encrochat-account 2]Komt nu aan is aan race hij was even haarlem hij moet andere auto pakken wil dat ie met stash rijd

29-05-2020 6:37:22 [encrochat-account 2]Geef alvast adres

29-05-2020 6:37:52 [encrochat-account 5][straat 1]

29-05-2020 6:38:01 [encrochat-account 5]In die hofje parkerenn

Pagina 3288 van het dossier

29-05-2020 7:24:15 [encrochat-account 2]Is onderweg vanaf vink

29-05-2020 7:24:17 [encrochat-account 2]Naar jouw

29-05-2020 7:26:17 [encrochat-account 2]12 min

29-05-2020 7:45:43 [encrochat-account 2]1 min

29-05-2020 7:45:52 [encrochat-account 2]Mercedes vitp

29-05-2020 7:46:00 [encrochat-account 2]Vito

29-05-2020 7:46:03 [encrochat-account 2]Zwarte

29-05-2020 7:46:43 [encrochat-account 5]Oke 5 min

29-05-2020 7:50:34 [encrochat-account 2][encrochat-account 1] : Top er zijn 2 hofjes, 1 met garageboxen en 1 gewoon hofje met huizen

29-05-2020 7:50:58 [encrochat-account 5]Gwn huizen bro

29-05-2020 7:51:07 [encrochat-account 5]Laat hem foto ature

29-05-2020 7:53:16 [encrochat-account 2]-Stuurt een afbeelding-
[eigen waarneming rechtbank: zicht door voorruit van auto op straat, huis, tuin, lantaarnpaal]
[eigen waarneming rechtbank: de afbeelding is identiek aan de afbeelding die [encrochat-account 1] om 7:52:56 stuurt aan [encrochat-account 2] ]

29-05-2020 7:53:30 [encrochat-account 5]Ja top

29-05-2020 7:53:31 [encrochat-account 2]Pas op bij inladen he

29-05-2020 7:53:37 [encrochat-account 5]Kom eraan

29-05-2020 8:07:26 [encrochat-account 5]Ben er nun

Pagina 3289 van het dossier

Een proces-verbaal van bevindingen van 27 september 2021, zakelijk weergegeven, inhoudende:

29-03-2020 14:30:21 [encrochat-account 5]-Stuurt afbeelding-
[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: wit blokvormig voorwerp]

29-03-2020 14:30:30 [encrochat-account 5]Peru pak op 30

29-03-2020 14:30:49 [encrochat-account 2]Zo mooie

29-03-2020 14:31:11 [encrochat-account 5]Hij zegt rookt goed

29-03-2020 14:31:24 [encrochat-account 2]Oke

29-03-2020 15:38:54 [encrochat-account 2]Jo

29-03-2020 15:39:00 [encrochat-account 2]Heb je beter foto?

29-03-2020 18:20:59 [encrochat-account 5]Nee bro

29-03-2020 18:22:18 [encrochat-account 2]Deze moet ik hebben

29-03-2020 18:24:07 [encrochat-account 5]Waar zijn ze ?

29-03-2020 18:24:29 [encrochat-account 2]Dachr jij kan ze krijgen

29-03-2020 18:24:36 [encrochat-account 2]Klant vraagt erom

29-03-2020 18:24:56 [encrochat-account 5]Weet je waar ze aangebode worde

29-03-2020 18:25:07 [encrochat-account 2]Nee

29-03-2020 18:25:08 [encrochat-account 2]Man

29-03-2020 18:25:11 [encrochat-account 2]Wat dan bro

29-03-2020 18:25:17 [encrochat-account 2]Gestolen ???

29-03-2020 18:26:02 [encrochat-account 2] Ioneshore: Geen andere peruaanse bro? Die is niet goed zeggennze

Ioneshore: Kan je deze pakken?

29-03-2020 18:26:20 [encrochat-account 2]Toen stuurde hii foto erbij

29-03-2020 18:27:23 [encrochat-account 5]Nee dan ga ik ze zoeke bro

30-03-2020 13:50:44 [encrochat-account 2]Heb je 1 peru liggen

30-03-2020 13:50:45 [encrochat-account 2]?

30-03-2020 13:55:36 [encrochat-account 5]Dievmense hebbe niks meer bron

Pagina 3279 van het dossier

04-04-2020 0:35:02 [encrochat-account 5]-Stuurt afbeelding-
[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: wit blokvormig voorwerp]

04-04-2020 0:35:02 [encrochat-account 5]-Stuurt afbeelding-
[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: wit blokvormig voorwerp]

04-04-2020 0:35:17 [encrochat-account 5]-Stuurt afbeelding-
[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: wit blokvormig voorwerp]n

Pagina 3281 van het dossier

17-05-2020 17:28:51 [encrochat-account 5]-Stuurt afbeelding-
[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: wit blokvormig voorwerp]

17-05-2020 17:29:03 [encrochat-account 5]-Stuurt afbeelding-
[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: wit blokvormig voorwerp]

17-05-2020 20:39:15 [encrochat-account 2]Kan ik morgen 10 halem

17-05-2020 20:41:54 [encrochat-account 5]Ja denk het wel bro

18-05-2020 11:32:43 [encrochat-account 5]Collo is opn

Pagina 3287 van het dossier

Een proces-verbaal van bevindingen van 20 juli 2021, zakelijk weergegeven, inhoudende:

[encrochat-account 2] – [encrochat-account 1]

01-06-2020 9:14:34 [verdachte]Ik ga vandaag plannen uitwerken hoe er slim trsnsport kunnen doen, zodra ik wat uitgewerkt heb bericjt ik je maat! Hoor graag wat je ervan vind

01-06-2020 9:15:11 [encrochat-account 2]Ja en dat meisje gaat camping huren

01-06-2020 9:15:42 [verdachte]Denk dat camper of caravn echt top is

01-06-2020 9:16:00 [verdachte]Kan ik in de loods klaar maken en ritten

01-06-2020 10:35:27 [verdachte]Heb [medepleger] gesproken maat, gister hebben we natuurlik niet echt over getallen gesproken, heb je enig idee wat zoiets opleverd voor me;) dat is waar ik het voor doe he haha

02-06-2020 7:58:17 [encrochat-account 2]Kan je even reageren op

02-06-2020 7:58:20 [encrochat-account 2][medepleger]

02-06-2020 7:58:38 [verdachte]Zeket heb afgesoroken met haarn

Pagina 2025 van het dossier

Een proces-verbaal van bevindingen van 31 augustus 2022, zakelijk weergegeven, inhoudende:

In de cryptocommunicatie van account [encrochat-account 1] vond ik de volgende berichten.

03-06-2020 13:13:30 [encrochat-account 1]We hebben bij anwb alles gehaald aan

spullenen vignetten enso

03-06-2020 13:14:03 [encrochat-account 1]Morgen 11:00 kunnen we hem ophalen, grenzen zijn vandaag open gegaan

05-06-2020 17:04:26 [encrochat-account 1]Gelukt maat! Morgen kan hij in elkaar nu even kit laten drogen

05-06-2020 17:04:31 [encrochat-account 1]Fietsen staan achterop

05-06-2020 17:04:37 [encrochat-account 1]Ziet er top uit

05-06-2020 19:49:03 [encrochat-account 2]Morgen kan je gaan bro

05-06-2020 19:49:09 [encrochat-account 2]Als jullie willen bri

05-06-2020 19:51:27 [encrochat-account 1]Okeey super, einde dag? Ik heb eigenlijk overdag een cursus voor dat vrachtwagen rijbewijs.. Anders moet ik dat afzeggen kan ook hoor 😉

05-06-2020 19:51:43 [encrochat-account 2]Nee

05-06-2020 19:51:46 [encrochat-account 2]Doe dat lekker

05-06-2020 19:51:50 [encrochat-account 1]Boeken we morgen ochtend ff camping daar

05-06-2020 19:51:58 [encrochat-account 2]Relxd er is geen haast jullie mogen ook zondag

05-06-2020 19:52:14 [encrochat-account 1]Moeten we blijven daar dagje of gelijk terug denkje?

05-06-2020 19:52:37 [encrochat-account 2]Ik denk 1 dagje blijven

05-06-2020 19:52:42 [encrochat-account 2]Beter

05-06-2020 19:52:44 [encrochat-account 1]Okee ja zondag helemaal top, maken we morgen einde dag ff alles af en kan [medepleger] mogen camping boeken

05-06-2020 19:52:55 [encrochat-account 1]Ja toch beter geld mee terugn

Pagina 2039 van het dossier

05-06-2020 19:53:09 [encrochat-account 2]Ja zondag beter

05-06-2020 19:53:16 [encrochat-account 1]Okee super doen we

05-06-2020 19:57:15 [encrochat-account 1]Ik heb morgen van 08:00 tot 16:00 die cursus

05-06-2020 19:57:34 [encrochat-account 1]Daarna maken we alles ready

05-06-2020 19:57:56 [encrochat-account 2]Oke maat

06-06-2020 15:54:26 [encrochat-account 1]Ik heb geladen

06-06-2020 16:02:57 [encrochat-account 2]Pak maar alvast 15 in oke

06-06-2020 16:03:02 [encrochat-account 2]Anti dog

06-06-2020 16:03:05 [encrochat-account 1]Yes

06-06-2020 16:03:16 [encrochat-account 2]Check wel of ze hard zijn enzo

06-06-2020 16:03:23 [encrochat-account 1]Okee

06-06-2020 16:03 31 [encrochat-account 2]En laat de rest even in compressorrs

06-06-2020 18:21:43 [encrochat-account 1]Maat is het mogelijk wat af te rekenen, maak ik me meisie even blij

06-06-2020 18:21:50 [encrochat-account 1]opslag ice spullen

geld opgehaald den haag

3 corona naar amstelhoek gebracht

3 corona naar [bedrijf 3] vinkeveen gebracht

glock afgegeven b bibliotheek

6 corona jumbo

compressor 200l ali naar bo gebracht

4 corona naar [straat 2]

66 corona rijswijk

[medepleger] 100,- gegeven voor boodschappen jumbo

800,- inkopen gedaan camper

18 ingepakt voor tp (8peru,10 diverse)

18 weg gebracht hoofddorp

5200,- incl borg camper ophalen

( [medepleger] 200,- gegeven in duitsland voor

boodschappen)

190 stuks naar utrecht gebracht

500,- 2 fietsenn

Pagina 2040 van het dossier

karwei 50,-

95 stuks AP opgehaald aalsmeer

15 ingepakt voor tp

80 in stash waver gelegd

07-06-2020 10:04: [encrochat-account 1]Goedemorgen ik ga even de camper afmaken, moeten er nog meer mee op tp? Of kan hij dicht zo

07-06-2020 10:05:26 [encrochat-account 2]Nee gaat meer mee iemand anders gooit er ook bij

07-06-2020 10:05:50 [encrochat-account 1] Super

07-06-2020 10:06:07 [encrochat-account 1]Wacht ik met dicht maken

07-06-2020 12:57:43 [encrochat-account 2][encrochat-account 10] : [adres 11] [plaats 7]

07-06-2020 12:58:28 [encrochat-account 1]Super ik ben bijna bij [medeverdachte 1]

07-06-2020 13:29:50 [encrochat-account 1]Ik ben ern

Pagina 2041 van het dossier

07-06-2020 13:30:12 [encrochat-account 2][adres 11]

07-06-2020 13:30:17 [encrochat-account 2]Moet je zinn

07-06-2020 13:30:18 [encrochat-account 2]Zijn

07-06-2020 13:30:48 [encrochat-account 2]Garage deur gaat opem

07-06-2020 13:30:51 [encrochat-account 2]Rij naar binenne

07-06-2020 13:30:59 [encrochat-account 1]Yes

07-06-2020 13:31:02 [encrochat-account 2]Stash mogen ze niet zien

07-06-2020 13:33:11 [encrochat-account 1]Gergeeld

07-06-2020 13:33:14 [encrochat-account 1]Nee niks fezien

07-06-2020 18:57:44 [encrochat-account 1]Alles is helemaal ready maat, lijkt het jou wat als we zeggen qua verdeling 15 voor mij 6 voor haar? Ze hoeft eigelijk alleen in te stappen en mee te rijden, ik heb alles op me naam qua camper en camping en ben enige met rijbewijs haha, bouw de stash, maak spul klaar enso. 6 voor mee rijden elke week is best lekker toch wat denk jij?

07-06-2020 19:10:37 [encrochat-account 2]Ja is goed ik ga dat regelen maat

07-06-2020 19:37:57 [encrochat-account 1]-Stuurt afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: screenshot van internetpagina met de volgende tekst: “Ik ben nu in Italië en woon in Nederland. Kan ik over land terug naar Nederland?]

07-06-2020 19:38:11 [encrochat-account 1]Binnen italie geen enkel probleemn

Pagina 2042 van het dossier

07-06-2020 19:39:39 [encrochat-account 1]Terug door oostenrijk willen ze een medische verklaring (corona test) van maximaal 4 dagen oud dat je geen corona hebt, als we die hebben mogen we gewoon door! Dus misschoen in italoe een test proberen te laten voor de terug weg

07-06-2020 19:40:34 [encrochat-account 1]Zwitserland geen probleem, mag je gewoon doorgeen reizen als je kan aantonen dat je in nederland woont en dus op doorreis bent

07-06-2020 19:41:00 [encrochat-account 1]Dus er is wel wat keuze om terug te komen

07-06-2020 19:41:55 [encrochat-account 1]Voor frankrijk moet je een soort papier invullen dat je op doorreis bent en aantonen dat je in nederlamd woont en dus echt door gaat reizen naar nederland

10-06-2020 18:42:07 [encrochat-account 1]Hey ik heb afgegeven bij [medeverdachte 1] maat

10-06-2020 18:42:19 [encrochat-account 1]Hij gaf me 21 en zei verdeel jij maar hahan

Pagina 2043 van het dossier

10-06-2020 18:43:45 [encrochat-account 1][medepleger] zei dat eigelijk voor het meeterug nemen van pap ook kleine vergoeding hoort? Ik reed natuurlijk niet leeg of riscoloos terug nu.

10-06-2020 18:52:37 [encrochat-account 2]Nee ik werk niet zo teeug weg pap betaal ik niks voor want andere doen max 20k en maak niet uit hoeveel blokken

10-06-2020 18:52:44 [encrochat-account 2]Ik geef voor elke blok 1kn

Pagina 2044 van het dossier

Een proces-verbaal van bevindingen van 15 februari 2023, zakelijk weergegeven, inhoudende:

In dit proces-verbaal van bevindingen zijn alle verzonden en ontvangen berichten opgenomen van Encrochataccount [encrochat-account 1] .

2020-06-08 08:03:01 [encrochat-account 3]Was jijj al weg?

2020-06-08 08:05:55 [encrochat-account 1][verdachte] is al weg en heeft deze tel thuis gelatenn

Pagina 2082 van het dossier

Een proces-verbaal van bevindingen van 19 augustus 2021, zakelijk weergegeven, inhoudende:

[encrochat-account 2] – [encrochat-account 6]

05-06-2020 9:22:27 [encrochat-account 2]-Stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: een witte camper]

05-06-2020 22:13:56 [encrochat-account 2]-Stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank de afbeelding: een wit blokvormig voorwerp waarop de letters EP3 gedrukt staan] n

Pagina 3205 van het dossier

08-06-2020 9:33:45 [encrochat-account 2]-Stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: screenshot van een foto op een telefoon met bovenin de letters “ [medepleger] ”. De foto is genomen door de voorruit van een voertuig dat zich op de weg bevindt. Op de foto is een weg te zien met daarop een busje, een vrachtwagen en een auto]

08-06-2020 12:24:20 [encrochat-account 2]180kmn

Pagina 3211 van het dossier

08-06-2020 14:20:52 [encrochat-account 2]-Stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: foto van een telefoon met daarop het adres van: “Camping [camping] ”]

08-06-2020 14:22:41 [encrochat-account 2]18:00n

Pagina 3214 van het dossier

08-06-2020 18:25:55 [encrochat-account 6]-Stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: een gebroken wit blokvormig voorwerp waarop een 3 en deels een P te zien is]

08-06-2020 20:10:35 [encrochat-account 6]6000€

08-06-2020 20:16:35 [encrochat-account 2]Oken

Pagina 3215 van het dossier

08-06-2020 20:23:58 [encrochat-account 2]-Stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: foto van een telefoonscherm waarop de volgende getallen staan: 10 x 32.000 = 320.000€ - 251.500€ = 68.500€.------ Today: 360.000€ - 68.500€ - 4.500€ from old counting. missing = 287.000€]. n

Pagina 3216 van het dossier

Een proces-verbaal van bevindingen van 29 januari 2023, zakelijk weergegeven, inhoudende:

Uit dit proces verbaal van bevindingen blijkt in het kort het volgende:
[medeverdachte 3] , [medeverdachte 1] , [verdachte] en [medepleger] hebben deelgenomen aan een criminele organisatie;
- Deze organisatie had het plegen van misdrijven als oogmerk, hield zich bezig met de handel/ in- en uitvoer van verdovende middelen;
- Er is sprake van een gestructureerde en duurzame organisatie waarbij je kunt spreken over een professionele organisatie;
- De bovengenoemde verdachten hadden allemaal een eigen rol binnen de organisatie, waarbij gesteld kan worden dat [medeverdachte 3] de leider was van deze organisatie.

heeft in de criminele organisatie een duidelijk aandeel, zo niet het grootste aandeel. Uit de onderschepte cryptocommunicatie diensten van [medeverdachte 3] blijkt dat [medeverdachte 3] een groot aandeel heeft in de handel van verdovende middelen en de in en uitvoer van verdovende middelen. [medeverdachte 3] onderhandelt met personen over de aanschaf van verdovende middelen en de prijs daarvan, stuurt mensen aan en betaalt mensen voor hun diensten. Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven over de deelneming van [medeverdachte 3] .

Hieronder is een chatgesprek weergegeven tussen [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ) en een onbekend persoon die gebruik maakt van account [encrochat-account 11] . [encrochat-account 11] is door [medeverdachte 3] opgeslagen onder de naam " [M] ".


Er worden foto's gestuurd van blokken cocaïne en er wordt gesproken over hoeveelheden en prijzen.

Dit stukje gesprek geeft een beeld van de rol/leiderschap van [medeverdachte 3] . [encrochat-account 11] wil bepaalde cocaïne hebben en vraagt dit aan [medeverdachte 3] . [medeverdachte 3] gaat vervolgens bij iemand anders navragen of hij dit kan leveren. [medeverdachte 3] geeft ook aan dat diegene het gelijk moet melden als hij weer 'peru" heeft.

09-05-2020 0:48:10[M]Broer hoe is het je hebt vaak peru toch

09-05-2020 0:48:15[M]Heb deze nodig

09-05-2020 0:49:09[M]-Stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank: zes witte blokken]

09-05-2020 8:16:58 [encrochat-account 2]30500 betaaltn

Pagina 2355 van het dossier

09-05-2020 8:16:46[encrochat-account 2] Heb die gokocht die links onder maar

is gewoon duur

09-05-2020 10:40:27 [M]Aan welke kan je nog komen

09-05-2020 10:45:36 [encrochat-account 2]Moet ik vragen bro

09-05-2020 10:47:22 [encrochat-account 2] [encrochat-account 12] : Ik jeb ze voor 29250

[encrochat-account 2] : Wat kosten ze mij

[encrochat-account 2] : ?

[encrochat-account 12] : ik kan ze je laten 29750

[encrochat-account 2] : Kan je 10 brengen betaal je cashe

[encrochat-account 2] : Gewoon hij me zaak

[encrochat-account 12] : Je moet ze wel komen halen broer

[encrochat-account 12] : Ik kan die jongen vragen of hij ze brengt maar weet niet zeker ik spreek jem pas naar 12 uur fan kan ok je laten weten broer

[encrochat-account 2] : Oke graag voortaan peru gelijk metenden

[encrochat-account 2] : Melden

[encrochat-account 12] : Hij had nog 35 gister over maar verschillende stempels

[encrochat-account 2] : Beuk ze zo weg

[encrochat-account 12] : Hij had gister 100 stuks

[encrochat-account 2] : Oke kijk is voor goede 10 stuksn

[encrochat-account 12] : Oke ga kijken wat ik boor je kan doen broern

Pagina 2356 van het dossier

Hieronder is een chatgesprek weergegeven tussen [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ) en een onbekend persoon die gebruik maakt van account [encrochat-account 4] .

In het onderstaande gesprek is duidelijk dat [medeverdachte 3] een aandeel heeft binnen de criminele organisatie. Er wordt gesproken over "dk". Het is bekend dat met "dk" Denemarken wordt bedoeld en er wordt ook gesproken over Spanje en Malaga. [medeverdachte 3] geeft aan dat hij bezig is met een "vrachtchafeur vanaf "mijdrecgt". Ook wordt er gesproken over "10 gemaakte en 5 kilo keta".

Naast dat het aandeel van [medeverdachte 3] in de criminele organisatie naar voren komt laat dit stukje gesprek ook de rol/leiderschap van [medeverdachte 3] zien.

Uit het gesprek is ook een bepaalde hiërarchie op te maken. [medeverdachte 3] geeft opdrachten zoals:

"laat die gozer aanpakken''

"ja ga praten met hem"

"bel"

[encrochat-account 4] reageert hierop met "oke" en neemt de opdrachten dus aan/bevestigd deze.

25-05-2020 09:40:23[encrochat-account 2]Morgen tp gaat naar dk

25-05-2020 09:40:30[encrochat-account 2]Zeg je man he daar

25-05-2020 09:40:34[encrochat-account 2]Laat die gozer aanpakken

25-05-2020 09:40:55[encrochat-account 2]Waar geld nu ligt

25-05-2020 09:41:18 [encrochat-account 4]Oke wat gaan we sturen?

25-05-2020 09:50:48[encrochat-account 4]Wanneer gaat spanje?

25-05-2020 09:51:40[encrochat-account 2]Woensdag bro

25-05-2020 09:51:45[encrochat-account 2]Staat je man klaae

25-05-2020 09:52:38[encrochat-account 2]Ben nu bezig met vrachtchafeur vanaf

mijdrecgtn

Pagina 2357 van het dossier

25-05-2020 09:52:51[encrochat-account 2]Rijd tot malaga

25-05-2020 09:53:08[encrochat-account 4]Heeft ie terug weg ook lading?

25-05-2020 09:54:16[encrochat-account 2]Ja ga praten met hemn

Pagina 2358 van het dossier

Zoals eerder benoemd kwam gedurende het onderzoek de woning op het [adres 7] in [plaats 2] naar voren. Op dit adres stond [medeverdachte 1] GBA ingeschreven. Op dit adres werd op 22 oktober 2021 door de politie 525 kilo cocaïne in beslag genomen en werd [medeverdachte 1] met [N] aangehouden. De politie ging de woning binnen nadat op heimelijke camera's te zien was dat [medeverdachte 1] en [N] grote pakketten met vermoedelijk drugs de woning binnen droegen. [medeverdachte 1] gaf later op de zitting aan dat hij wist dat het cocaïne was.

[adres 7] in [plaats 2]

Door het peilbaken in de auto van [medepleger] alsmede uit de cryptocommunicatie van [medeverdachte 3] kwam de woning op [adres 7] in [plaats 2] tijdens het onderzoek naar voren. Zie hieronder enkele voorbeelden uit meerdere gesprekken uit de cryptocommunicatie van [medeverdachte 3] .

28-03-2020 16:46:57[encrochat-account 2]Breng me 1 aub

28-03-2020 16:46:58[encrochat-account 2]Nu

28-03-2020 16:47:44[encrochat-account 13]Oke ga nu regelen

28-03-2020 16:49:24[encrochat-account 2][plaats 2] [adres 7]

06-04-2020 10:34:13 [encrochat-account 13]Ik heb die 10 voor jou

06-04-2020 10:34:47[encrochat-account 2]Kom [straat 3]

06-04-2020 10:34:51[encrochat-account 2]

06-04-2020 10:34:52[encrochat-account 13]Oke bro

06-04-2020 10:35:54[encrochat-account 2]Uithoorn

[bron: PVB284: Encrochat [encrochat-account 2] / [encrochat-account 13] ]

02-04-2020 21:46:00 [encrochat-account 14]Ik wil niet meer dat me ch

bij die esso aanpakken te stil daar en cameras

02-04-2020 21:46:06 [encrochat-account 14] Heb je ander adresn

Pagina 2359 van het dossier

02-04-2020 21:47:27 [encrochat-account 2]Zeg kom [plaats 2] [adres 7]n

Pagina 2360 van het dossier

[bron: PVB391: Encrochat [encrochat-account 2] / [encrochat-account 14] ]

Cryptocommunicatie [medeverdachte 1]

Hieronder is een klein stukje weergegeven uit een gesprek tussen [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ) en [medeverdachte 1] ( [encrochat-account 3] ). In dit gesprek is te zien dat [medeverdachte 1] bezig is met het bewerken van verdovende middelen. In het gesprek worden foto's gestuurd van blokken cocaïne en [medeverdachte 1] geeft aan dat hij "het' binnenkort zelf kan maken.

Uit dit stukje gesprek is ook een bepaalde modus operandi op te maken van de organisatie. Zo lijkt er nog een persoon " [O] " bij [medeverdachte 1] te zijn. [medeverdachte 1] geeft aan "lijkt wel een fabriek dit".

Het lijkt erop dat de [O] bepaalde handelingen doet met de cocaïne die [medeverdachte 1] en [medeverdachte 3] graag willen weten. [medeverdachte 1] geeft aan dat hij al veel weet alleen het afmaken niet. [medeverdachte 3] zegt tegen [medeverdachte 1] "Vraag of die laat zien". Hieruit valt op te maken dat ze het gehele proces zelf willen kunnen doen. Dit zegt iets over de duurzaamheid van de organisatie.

Uit het gesprek is op te maken dat [medeverdachte 3] bepaalde invloeden heeft om een ander persoon het werk van [medeverdachte 1] te laten uitvoeren. Ook regelt [medeverdachte 3] een masker voor [medeverdachte 1] .

08-04-2020 13:09:36[encrochat-account 3]-Stuurt een afbeelding-
[eigen waarneming rechtbank: witte blokken]

08-04-2020 13:10:46[encrochat-account 2]Oke en mooi?

08-04-2020 13:11:03[encrochat-account 3]Ja die [O] zegt top

08-04-2020 13:11:31[encrochat-account 3]Kijk of je ergens een

mondkapje ka scoren voor me morgen

08-04-2020 13:11:56[encrochat-account 3]Je word helemaal dizzyn

Pagina 2363 van het dossier

08-04-2020 13:23:08[encrochat-account 2]Hahahaha ja als je daar wil

zijn anders zetten we iemamdn anders daar

08-04-2020 13:24:02[encrochat-account 3]Nee zit prima

08-04-2020 13:24:15[encrochat-account 3]Alleen die inademing

08-04-2020 13:24:31[encrochat-account 2]Oke regel wel een maskern

Pagina 2364 van het dossier

08-04-2020 13:24:53[encrochat-account 3]-Stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank: een

ruimte met dozen en een emmer met resten van wit poeder]

08-04-2020 13:25:07[encrochat-account 3]Mijn werksituatie hahaha

08-04-2020 13:25:26[encrochat-account 3]Binnekort kan ik zelf maken

08-04-2020 13:25:33[encrochat-account 2]Meen je dat

08-04-2020 13:25:54[encrochat-account 3]Hahaha weet wel al veel

hhoor hij laay me veel zien

08-04-2020 13:25:57[encrochat-account 3]Alelen niet alles

08-04-2020 13:26:03[encrochat-account 3]Het afmaken niet

08-04-2020 13:28:02[encrochat-account 2]Vraag of die laat zien

08-04-2020 13:29:12 [encrochat-account 3]Kom die kamer niet in gek

krijg je spontaan hartaanval zonder masker

08-04-2020 13:29:17 [encrochat-account 3]Lijkt wel een fabriek ditn

Pagina 2365 van het dossier

08-04-2020 13:31:47 [encrochat-account 3]-Stuurt een afbeelding- [eigen waarneming rechtbank: wit blokvormig voorwerp met stempel]n

Pagina 2366 van het dossier

[verdachte]

In het onderstaande gesprek tussen [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ) en [verdachte]

( [encrochat-account 1] ) is duidelijk dat [verdachte] bezig is met het inpakken van verdovende

middelen. Het is bekend dat verdovende middelen goed worden ingepakt zodat

tijdens een politiecontrole een drugshond de drugs niet ruikt. Uit dit stukje gesprek is

ook heel goed de hiërarchie op te maken. Te zien is dat [medeverdachte 3] dingen

beslist/opdrachten geeft zoals:

Ja pak die gemaakte in

Bro maak is foto van die mercedes buiten kant verpakking

Als je klaar bent kan je naar me toe komen

Ook is duidelijk dat [verdachte] dingen vraagt aan [medeverdachte 3] over wat hij moet doen. Dit

geeft een duidelijk beeld dat [medeverdachte 3] een leider is.

07-04-2020 7:55:21 [encrochat-account 1] , [verdachte]Kan ik alvast wat inpakken?

07-04-2020 7:57:25 [encrochat-account 2]Ja pak die gemaakte in

07-04-2020 7:57:34 [encrochat-account 1] , [verdachte]Yes

07-04-2020 7:57:55 [encrochat-account 1] , [verdachte]Dubbel, spray en zwart folie?

07-04-2020 7:57:58 [encrochat-account 2]Ja

07-04-2020 7:58:25 [encrochat-account 1] , [verdachte]Top ga ik doen

07-04-2020 7:59:32 [encrochat-account 1] , [verdachte]5 stuks

07-04-2020 8:05:47 [encrochat-account 2]Ja

07-04-2020 8:06:25 [encrochat-account 2]Bro maak is foto van die mercedes buiten kant verpakkingn

Pagina 2374 van het dossier

07-04-2020 8:07:27 [encrochat-account 1] , [verdachte]-Stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank: een verpakt blokvormig voorwerp]

07-04-2020 8:09:01 [encrochat-account 1] , [verdachte]Ik heb ze ingepakt

07-04-2020 8:22:26 [encrochat-account 2]Als je klaar bent kan je naar me toe komen

07-04-2020 8:23:04 [encrochat-account 1] , [verdachte]Okee

07-04-2020 8:23:10 [encrochat-account 1] , [verdachte]Kom zo naar je toe

07-04-2020 8:23:16 [encrochat-account 1] , [verdachte]Check nu even die mercedes

07-04-2020 8:24:08 [encrochat-account 1] , [verdachte]-Stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank: een verpakt blokvormig voorwerp waarvan verpakking wordt geopend]

07-04-2020 8:24:23 [encrochat-account 1] , [verdachte]Er zit zilver net onder het tape

07-04-2020 8:25:19 [encrochat-account 2]Oke

07-04-2020 8:25:22 [encrochat-account 2]Duidelijon

Pagina 2375 van het dossier

07-04-2020 8:25:49 [encrochat-account 1] , [verdachte]Zo is het verpakt

07-04-2020 8:26:00 [encrochat-account 1] , [verdachte]Zal hem even sealen

In het onderstaande gesprek tussen [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ) en [verdachte]

( [encrochat-account 1] ) is duidelijk dat [verdachte] bezig is een loods te huren in Vinkeveen.

Ze willen kunnen de loods dan voor "alles" gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat

de loods in [plaats 8] op de [adres 12] in [plaats 8] gevestigd zit. En dat deze

locatie is gebruikt binnen de organisatie.

Ook uit dit stukje gesprek is op te maken dat er sprake is van een organisatie en dat

[medeverdachte 3] een leider is. Zo is [verdachte] op zoek naar een loods die voor alles gebruikt

kan worden en vraagt [medeverdachte 3] hier zijn mening over.

[medeverdachte 3] geeft aan "geen buren". Hieruit kun je opmaken dat ze niet teveel willen

opvallen en dingen willen verhullen van wat ze daar doen. Dit maakt de kans om

gepakt te worden kleiner.

Uit het stukje valt ook op te maken dat [medeverdachte 3] [verdachte] betaald voor zijn diensten.

19-04-2020 10:31:29 [verdachte]Ik ben net in Vinkeveen geweest voor die vrijstaande loods bij die [alias] , vroeger zat de [bedrijf 4] [plaats 8] daarin

19-04-2020 10:32:00 [verdachte]Ik zit te denken die loods zelf te huren voor catering en foodtrucks

19-04-2020 10:32:15 [verdachte]Heb ik die altijd en kunnen we als handig is gebruikem voor alles

19-04-2020 10:34:04 [verdachte]Lijkt je zoiets slim

19-04-2020 10:43:04 [encrochat-account 2]Ja is daar wel beter

19-04-2020 10:36:07 [verdachte]Auto lan binnenn

Pagina 2376 van het dossier

19-04-2020 10:38:28 [encrochat-account 2]Geen buren

19-04-2020 10:38:51 [encrochat-account 2]Heb trouwnes geld voor je

19-04-2020 10:39:29 [encrochat-account 2]Km je naar alla

19-04-2020 10:40:56 [verdachte]Yes is goed

In het onderstaande gesprek tussen [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ) en [verdachte] ( [encrochat-account 1] ) gaat het over een transport naar het buitenland. [verdachte] is het één en ander aan het uitzoeken voor dat transport.n

Pagina 2377 van het dossier

07-06-2020 19:38:11 [encrochat-account 1]Binnen italie geen enkel probleem

07-06-2020 19:39:39 [encrochat-account 1]Terug door Oostenrijk willen ze een medische verklaringn

Pagina 2379 van het dossier

(corona test) van maximaal 4 dagen oud dat je geen corona hebt, als we die hebben mogen we gewoon door! Dus misschien in italoe een test proberen te laten voor ter terug weg

07-06-2020 19:40:34 [encrochat-account 1]Zwitserland geen probleem, mag je gewoon doorgeen reizen als je kan aantonen dat je in nederland woont en dus op doorreis bent

07-06-2020 19:41:00 [encrochat-account 1]Dus er is wel wat keuze om terug te komen

07-06-2020 19:41:55 [encrochat-account 1]Voor frankrijk moet je een soort papier invullen dat je op doorreis bent en aantonen dat je in nederland woont en dus echt door gaat reizen naar nederlandn

Pagina 2380 van het dossier

- [medeverdachte 3] handelde in cocaine en verkoopt cocaine;

- Stuurde mensen aan om cocaine te verpakken;

- Stuurde mensen aan om cocaine te vervoeren in zowel binnenland als buitenland;

- Betaalde mensen voor hun werkzaamheden.

Het onderstaande gesprek is tussen [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ) en een onbekend persoon ( [encrochat-account 9] ).

[medeverdachte 3] is bezig met de verkoop van cocaïne. Daarnaast zegt hij in het gesprek een aantal bijzondere dingen die de rol van [medeverdachte 3] als leider goed weergeeft. Deze voorbeelden zijn:

Mail [encrochat-account 3] die brengt

Geef me 27250

Moet chafeir. Betaken

Betalen

Dit geeft ook aan dat [medeverdachte 1] ( [encrochat-account 3] ) gebruikt wordt als chauffeur. Daarnaast geeft [medeverdachte 3] aan dat hij zijn "chafeir" moet betalen. Dit geeft aan dat hij mensen voor zich heeft werken en die hij ook betaald.

08-06-2020 18:18:10 [encrochat-account 9]Heb je mooiere foto van die ep3 bro

08-06-2020 18:35:25 [encrochat-account 2]-Stuurt een afbeelding-
[eigen waarneming van de rechtbank: een wit blok waar de letters en het cijfer “EP3” in gedrukt staan]n

Pagina 2399 van het dossier

08-06-2020 19:04:19 [encrochat-account 9]Heb je er nog 7

08-06-2020 19:04:50 [encrochat-account 2]Ja

08-06-2020 19:04:59 [encrochat-account 2]Mail [encrochat-account 3] die brengt

08-06-2020 19:10:30 [encrochat-account 2]Ik betaal 27 bro

08-06-2020 19:10:35 [encrochat-account 2]Geef me 27250

08-06-2020 19:10:40 [encrochat-account 2]Moet chafeir. Betaken

08-06-2020 19:10:43 [encrochat-account 2]Betalen

08-06-2020 19:55:59 [encrochat-account 9]Wat is de pr voor 50-100

08-06-2020 20:04:10 [encrochat-account 9]If i take like 100 can you get me cheaper mate

08-06-2020 20:04:14 [encrochat-account 9]Dit stuurt me klant

08-06-2020 20:09:19 [encrochat-account 2]27 bro

08-06-2020 21:35:45 [encrochat-account 9]Ok bro

08-06-2020 21:35:52 [encrochat-account 9]Is er 100 van?

08-06-2020 21:37:13 [encrochat-account 2]Ja is er bron

Pagina 2400 van het dossier

Het onderstaande gesprek is tussen [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ) en [verdachte] ( [encrochat-account 1] ).

Hieronder is te zien dat [medeverdachte 3] opdracht geeft om in te pakken. [medeverdachte 3] beslist ook over hoe dat moet gebeuren. Dit geeft zowel de rol van [medeverdachte 3] als [verdachte] weer in de organisatie.

07-04-2020 7:55:21 [encrochat-account 1]Kan ik alvast wat inpakken?

07-04-2020 7:57:14 [encrochat-account 2]Ja pak die gemaakte in

07-04-2020 7:57:25 [encrochat-account 2]Die cool

07-04-2020 7:57:55 [encrochat-account 1]Dubbel, spray en zwart folie?

07-04-2020 7:57:58 [encrochat-account 2]Jan

Pagina 2401 van het dossier

Het onderstaande gesprek is tussen [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ) en een [verdachte] ( [encrochat-account 1] ).

In het gesprek geeft [medeverdachte 3] een opdracht aan [verdachte] om 50 kilo aan te pakken. Dit geeft goed de hierarchie aan tussen [medeverdachte 3] en [verdachte] . En ook dat [verdachte] een chauffeur is van [medeverdachte 3] .

Naast de opdracht geeft [medeverdachte 3] ook nog tips aan [verdachte] namelijk:

Oke hou je spiegels in gaten als je weg rijd naar stash aub

Op die boeren weg kan je zien of je word gevolgd

13-04-2020 20:27:07 [encrochat-account 2]Morgen 5kilo aanoake

13-04-2020 20:27:11 [encrochat-account 2]Aanpakken

13-04-2020 20:27:16 [encrochat-account 2][straat 2]

13-04-2020 20:27:17 [encrochat-account 2]26

13-04-2020 20:27:23 [encrochat-account 2]8 uur ochtend

13-04-2020 20:28:09 [verdachte]Yes ben daar 8 uur

13-04-2020 20:28:58 [encrochat-account 2]Oke hou je spiegels in gaten als je weg rijd naar stash aubn

Pagina 2403 van het dossier

13-04-2020 20:29:26 [verdachte]Zzekrr doe ik altijd

13-04-2020 20:29:55 [encrochat-account 2]Op die boeren weg kan je zien of je word gevolgdn

Pagina 2404 van het dossier

Het onderstaande gesprek is tussen [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ) en een [verdachte] ( [encrochat-account 1] ).

Het gesprek gaat erover dat [verdachte] graag betaald wilt worden om zijn "meisie" blij te maken. [verdachte] stuurt ook een lijstje met de dingen die hij gedaan heeft.

Uit het gesprek is ook op te maken dat compressors gebruikt worden.

Het geeft goed aan welke handelingen [verdachte] heeft gedaan voor [medeverdachte 3] . Het geeft ook aan dat [medeverdachte 3] [verdachte] betaald voor zijn werk. Dit past in het beeld van een leider van een organisatie.

06-06-2020 18:21:43 [encrochat-account 1]Maat is het mogelijk wat af te rekenen, maak ik me meisie even blij

06-06-2020 18:21:50 [encrochat-account 1]opslag ice spullen

geld opgehaald den haag

3 corona naar amstelhoek gebracht

3 corona naar [bedrijf 3] vinkeveen gebracht

glock afgegeven b bibliotheek

6 corona jumbo

compressor 2001 ali naar bo gebracht

4 corona naar [straat 2]

66 corona rijswijk

[medepleger] 100,- gegeven voor boodschappen jumbo

800,- inkopen gedaan camper

18 ingepakt voor tp(8peru,10 diverse)

18 weg gebracht hoofddorp

5200,- incl borg camper ophalen

( [medepleger] 200,- gegeven in duitsland voor boodschappen)

190 stuks naar utrecht gebracht

500,- 2 fietsen

karwei 50,-

95 stuks AP opgehaald aalsmeer

15 ingepakt voor tp

80 in stash waver gelegd

06-06-2020 18:22:28 [encrochat-account 2]Ja waar ben jen

Pagina 2405

06-06-2020 18:22:54 [encrochat-account 1]Rij nu richting ne ouders die conpressor weg zetten

06-06-2020 18:23:08 [encrochat-account 2]Oke kom.daarna naar me toe oke

06-06-2020 18:23:12 [encrochat-account 2]Ben dan thuis

06-06-2020 18:23:14 [encrochat-account 1]Yes super

06-06-2020 18:23:18 [encrochat-account 1]Dankjewel!

- Bewerkte cocaïne;

- Vervoerde cocaïne;

- Verkocht cocaïne;

- Beheerde stash locatie.

Het onderstaande gesprek is tussen [medeverdachte 1] ( [encrochat-account 3] ) en [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ).

In het onderstaande stukje chat is goed te zien dat [medeverdachte 1] bezig is met het bewerken van zeer waarschijnlijk cocaine.

08-04-2020 16:00:19 [encrochat-account 3]23 zakken van 925 gr gemaakt

08-04-2020 16:00:24 [encrochat-account 3]26 gr over

-Stuurt een afbeelding- [eigen waarneming van rechtbank: een zwarte emmer met een dun laagje wit poeder. De emmer staat op een weegschaal, op de weegschaal staat 26]

-Stuurt een afbeelding [eigen waarneming van rechtbank: tafel met bakje met wit poeder en spijkerbroek met witte vlekken]

08-04-2020 16:02:56 [encrochat-account 3]En nog wat gram op me broek denk ikn

Pagina 2406 van het dossier

Het onderstaande gesprek is tussen [medeverdachte 1] ( [encrochat-account 3] ) en een onbekend persoon ( [encrochat-account 9] ).

In het gesprek geeft [encrochat-account 9] aan dat hij ' [alias] " sprak. Het is bekend dat [medeverdachte 3] Asafiait de bijnaam " [alias] " heeft. In het gesprek gaat het over het leveren van cocaïne.

Er worden afspraken gemaakt over de aantallen en de prijs. Het is duidelijk dat [medeverdachte 1] zelf de cocaine is gaan afleveren.

08-06-2020 19:08:40 [encrochat-account 9]Sprak net met [alias]

08-06-2020 19:08:51 [encrochat-account 9]Kon jouw texten voor spullen

08-06-2020 19:09:01 [encrochat-account 3]Ja heb nu deze

08-06-2020 19:09:10 [encrochat-account 3]-Stuurt een afbeelding- [eigen waarneming van rechtbank: wit blok waarin de letters en het cijfer “EP3” gedrukt staat]

08-06-2020 19:11:52 [encrochat-account 9]Hoe laat kan je 7st bij me afgooien?

08-06-2020 19:12:10 [encrochat-account 3]Waar

08-06-2020 19:12:32 [encrochat-account 9]Westerdok

08-06-2020 19:17:18 [encrochat-account 9]Wanneer zou je 7st kunnen brengen?n

Pagina 2407 van het dossier

08-06-2020 19:19:38 [encrochat-account 3]Kan over 15 min vertrekken

08-06-2020 19:26:52 [encrochat-account 9]Laat ff weten hoe laat je westeddoknkan zijn zodst ik die kant op ga

08-06-2020 19:27:15 [encrochat-account 3]Ga nu pakken 7 toch

08-06-2020 19:27:33 [encrochat-account 9]Ja maar hoe laat ben je dan westeddkk

08-06-2020 19:27:38 [encrochat-account 9]Kan ik ff rekening houden

08-06-2020 19:27:53 [encrochat-account 3]45 min ong

08-06-2020 19:29:03 [encrochat-account 9]Khad eigenlijk begrepen dat voor 27 kon pakken bro

08-06-2020 19:29:28 [encrochat-account 3]Wat zei b voor prijs dan

08-06-2020 19:31:06 [encrochat-account 3]Nee bro

08-06-2020 19:31:07 [encrochat-account 3]27250

08-06-2020 19:32:38 [encrochat-account 3]Brengen of niet?

08-06-2020 19:33:33 [encrochat-account 9]Ok breng maar

08-06-2020 19:34:10 [encrochat-account 9]Khad al voor 27,25 voorgesteld maar breng maar is volr vriend van me om hem te helpen

08-06-2020 19:34:17 [encrochat-account 3] Oke zie je zk

08-06-2020 20:02:14 [encrochat-account 9]Hoever ben je

08-06-2020 20:02:55 [encrochat-account 3]Rij nu snel wef af

Het onderstaande gesprek is tussen [medeverdachte 1] ( [encrochat-account 3] ) en [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ).

De onderstaande locatie op de foto is geïdentificeerd als zijnde [adres 7] in [plaats 2] . De woning waar [medeverdachte 1] stond ingeschreven.

09-05-2020 17:21:00 [encrochat-account 3]-Stuurt afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank: grote hoeveelheid contant geld].n

Pagina 2408 van het dossier

09-05-2020 17:21:06 [encrochat-account 3]378.300

09-05-2020 17:22:33 [encrochat-account 2][encrochat-account 13] 32.250 + 135.000 + 1.500

09-05-2020 17:24:03 [encrochat-account 3]Oke

09-05-2020 17:24:12 [encrochat-account 3]168.750

09-05-2020 17:26:46 [encrochat-account 3]-Stuurt afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank: grote hoeveelheid contant geld].

09-05-2020 17:36:57 [encrochat-account 3]Afgegevn aan zwanenburg

09-05-2020 17:38:14 [encrochat-account 2]Oke bro

09-05-2020 17:38:54 [encrochat-account 3]Geef zo 75 k aan die colon

Pagina 2409 van het dossier

- Vervoerde cocaïne;

- Bewerkte cocaïne;

- Verpakte cocaïne;

- Beheerde stash locatie.

Het onderstaande gesprek is tussen [verdachte] ( [encrochat-account 1] ) en [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ).

Het betreft een kort stukje gesprek, maar waarin duidelijk wordt dat [medeverdachte 3] een opdracht geeft aan [verdachte] om 50 kilo aan te pakken. [verdachte] bevestigd deze opdracht met "Yes ben daar 8 uur".

Dit geeft goed de rolverdeling binnen de organisatie weer dat [medeverdachte 3] een leider is en [verdachte] een chauffeur is. [medeverdachte 3] geeft [verdachte] ook nog tips om te kijken of hij gevolgd wordt. Dit geeft goed aan hoe professioneel de organisatie is.

13-04-2020 20:27:07 [encrochat-account 2]Morgen 5kilo aanoake

13-04-2020 20:27:11 [encrochat-account 2]Aanpakken

13-04-2020 20:27:16 [encrochat-account 2][straat 2]

13-04-2020 20:27:17 [encrochat-account 2]26

13-04-2020 20:27:23 [encrochat-account 2]8 uur ochtend

13-04-2020 20:28:09 [verdachte]Yes ben daar 8 uur

13-04-2020 20:28:58 [encrochat-account 2]Oke hou je spiegels in gaten als je weg rijd naar stash aub

13-04-2020 20:29:26 [verdachte]Zzekrr doe ik altijd

13-04-2020 20:29:55 [encrochat-account 2]Op die boeren weg kan je zien of je word gevolgd

13-04-2020 20:30:19 [verdachte]Precies daar check ik altijd goedn

Pagina 2417 van het dossier

Het onderstaande gesprek is tussen [verdachte] ( [encrochat-account 1] ) en [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ).

Het betreft een kort stukje gesprek, maar waarin duidelijk wordt dat [verdachte] bezig is met het bewerken van verdovende middelen. [verdachte] geeft aan [medeverdachte 3] door wat hij gedaan heeft.

25-05-2020 19:27:25 [verdachte] -Stuurt een afbeelding-
[eigen waarneming rechtbank van de afbeelding: 5 witte bakken met daarin wit poeder waarvan één bak op een weegschaal]

25-05-2020 19:51:30 [verdachte]15 zachte olifant

10 goede olifant

25-05-2020 19:55:13 [verdachte]Ik zet nu die 10 gemaakte en 5 kg keta in me box klaar

Verpakte cocaïne

Het onderstaande gesprek is tussen [verdachte] ( [encrochat-account 1] ) en [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ).

Het betreft een kort stukje gesprek, maar waarin duidelijk wordt dat [verdachte] verdovende middelen verpakt. Uit de chat is ook goed op te maken dat [medeverdachte 3] degene is die beslist en dat [verdachte] aanwijzingen opvolgt.

07-04-2020 7:55:21 [encrochat-account 1]Kan ik alvast wat inpakken?

07-04-2020 7:57:14 [encrochat-account 2]Ja pak die gemaakte in

07-04-2020 7:57:25 [encrochat-account 2]Die cool

07-04-2020 7:57:34 [encrochat-account 1]Yes

07-04-2020 7:57:55 [encrochat-account 1]Dubbel, spray en zwart folie?

07-04-2020 7:57:58 [encrochat-account 2]Ja

07-04-2020 7:58:25 [encrochat-account 1]Top ga ik doenn

Pagina 2418 van het dossier

07-04-2020 8:06:25 [encrochat-account 2]Bro maak is foto van die mercedes buiten kant verpakking

07-04-2020 8:09:01 [encrochat-account 1]Ik heb ze ingepakt

Het onderstaande gesprek is tussen [verdachte] ( [encrochat-account 1] ) en [medeverdachte 3] ( [encrochat-account 2] ).

Het betreft een kort stukje gesprek waarin [verdachte] meedenkt binnen de organisatie en een loods wilt huren die ze voor "alles" kunnen gebruiken. Hij overlegt hierover met [medeverdachte 3] . Uit onderzoek kwam een loods op het [adres 12] in [plaats 8] naar voren. Deze locatie is ook gebruikt door de organisatie.

19-04-2020 10:31:41 [verdachte]Ik ben net in vinkeveen geweest voor die vrijstaande loods bij die [alias] , vroeger zat de [bedrijf 4] [plaats 8] daarin

19-04-2020 10:32:00 [verdachte]Ik zit te denken die loods zelf te huren voor catering en foodtrucks

19-04-2020 10:32:22 [verdachte]Lijkt je zoiets slim

19-04-2020 10:36:04 [verdachte]Ja soweiso is loods zoals [Q] met.grote deur

19-04-2020 10:36:07 [verdachte]Auto lan binnen

19-04-2020 10:38:28 [encrochat-account 2]Geen buren

19-04-2020 10:38:51 [encrochat-account 2]Heb trouwnes geld voor jen

Pagina 2419 van het dossier

ECLI:NL:RBMNE:2024:3843 - PONT Klimaat (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 5484

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.